Aan de slag!

november 2015 - Op reis of op werk, thuis of in de kroeg, het maakt niet uit waar je bent.  Overal zijn microben. Als laborante van Micropia weet ik daar alles van. En het is fantastisch om die kennis met iedereen te delen, ook als ik niet aan het werk ben.

Zo heb ik afgelopen 6 maanden gereisd en kwam ik een keer powershotjes met Spirulina tegen. Spirulina is een cyanobacterie die veel in voedingssupplementen wordt gebruikt en ook te zien is in Micropia. Ook vertelde ik mijn medereizigers vol trots over de schimmels op oude boterhammen die we in hostels tegenkwamen.

“Vol trots vertelde ik mijn medereizigers over de schimmels op oude boterhammen.”

Ik ben Ilja en ik werk in het laboratorium van Micropia. Daar ben ik ontzettend blij mee. Ik wist namelijk niet zeker of ik terug kon komen na mijn backpackavontuur. Voordat ik ging reizen heb ik drie maanden tijdens de opstart van Micropia als uitzendkracht gewerkt. Toen ik tijdens mijn reis te horen kreeg dat ik weer aan het werk kon als laborante, was mijn vliegticket binnen een week geboekt!

Het voelt als thuiskomen maar toch zijn er ook zichtbaar veranderingen. De grootste zie ik in het laboratorium zelf, waar nu een hoop processen efficiënter gaan. Ook optimalisaties in het kweken van microben en bij de opstellingen in het museum zijn volop in gang.

Zo hebben we net een automatische celteller binnen gekregen. Een klein apparaatje waarbij in een druppeltje algen of bacteriën wordt gemeten hoeveel cellen er gemiddeld per milliliter inzitten en hoe groot ze zijn. Aan de grootte kunnen we dan zien hoe snel de cellen groeien. We zetten er meteen een test mee in, als we op deze manier de verdubbelingstijd en groeisnelheid kunnen bepalen zou dat weer tijd schelen.

None

Ilja aan het werk met de cellenteller in het laboratorium van Micropia.

Het team vrijwilligers is ook sterk veranderd sinds ik weg ging. Van universiteitsstudenten tot gepensioneerden en van immunologen tot medische biologen, we hebben hier nu een fantastische mix rondlopen. Zonder deze mensen zou het laboratorium van Micropia niet kunnen draaien. En enthousiast dat ze zijn! Soms ontvangen we e-mails midden in de nacht over interessante feitjes over microben.

Nieuw is ook onze ‘ laborant vertelt ’ waarbij we als laboranten twee keer per dag aan het publiek uitleggen wat dat laboratorium allemaal doet, daar achter in Micropia. Mijn collega’s en ik leggen dan met veel enthousiasme uit wat een beerdiertje eet, hoe een alg nou in een laboratorium kan groeien zonder zonlicht en waarom er zo schoon mogelijk gewerkt moet worden.

De microben hebben mijn aandacht nu weer nodig, maar ik laat snel weer weten wat er allemaal in het laboratorium gebeurt.

Groetjes, Ilja