Micropia opnieuw genomineerd voor internationale awards

– nov 18, 2015

Micropia gooit internationaal hoge ogen. Het eerste microbenmuseum ter wereld is genomineerd voor een FX International Interior Design Award 2015 en de European Museum of the Year Award 2016 en heeft een ‘special mention’ ontvangen bij de German Design Awards 2016 en de Best of Year Interior Design Awards 2015.

None

Micropia is het eerste microbenmuseum ter wereld. Foto: Meike Hansen.

FX International Interior Design Awards 2015

Micropia staat op de shortlist van de zeventiende editie van de FX Awards in de categorie ‘Museum or Exhibition space’. De winnaars worden gekozen door het publiek die per categorie hun stem kunnen uitbrengen. Op 25 november worden de winnaars van de dertien verschillende categorieën bekend gemaakt.

European Museum of the Year Award 2016

Van de 49 kandidaten is Micropia één van de drie genomineerden uit Nederland. De EMYA werden in 1977 voor het eerst uitgereikt met als doel excellence te erkennen binnen de Europese museum scene. De prijs kan worden toegekend aan reeds bestaande musea die in de afgelopen twee jaar zijn vernieuwd of uitgebreid, en aan nieuwe musea die in de afgelopen twee jaar zijn geopend. In 2015 ging de prijs naar het Rijksmuseum.

Best of Year Interior Design Award 2015

Micropia is tijdens de Best of Year Design Award uitreiking in New York uitgeroepen tot Honoree in de categorie ‘Exhibit’. Micropia was een van de vier finalisten van de  BOY Interior Design Award  binnen deze categorie.

German Design Award 2016

Micropia ontving van de German Design Awards een ‘special mention’ in de categorie ‘Excellent Communications Design – Fair and Exhibition’. “A fascinating exhibition that lets visitors explore a different cosmos”, aldus het jurystatement van Michel Casertano, Dr. Angelika Nollert en Prof. Hartmut A. Raiser.

van interactieve opstellingen tot een soundscape

Bij het maken van de opstellingen in Micropia werkte ontwerpbureau Kossmann.dejong intensief samen met ART+COM , een Berlijns mediaontwerpbureau. Veel opstellingen zijn interactief, al wilden de ontwerpers ervoor waken dat interactiviteit een doel op zich zou worden. “Interactiviteit moet echt iets toevoegen aan de ervaring, en niet afleiden van de inhoud”, aldus Mark de Jong, eigenaar van Kossmann.dejong. Als geslaagd voorbeeld noemen de ontwerpers van ART+COM de bodyscan, een opstelling waarbij de bezoeker niet alleen de bediener van de interface, maar ook zelf het onderwerp van de opstelling is. Een belangrijke verbindende factor is de soundscape, het geluid dat de ruimte vult. Geluidsdesigner Peter Flamman gebruikte analoge geluiden die de bezoeker het gevoel geven een onbekende en wonderlijke wereld te betreden.

Eerder dit jaar werd Micropia al genomineerd voor een SBID Award in de categorie ‘Public Space’.