None

Groen(er) plastic: hoe een bacterie uitkomst biedt

– apr 19, 2024

In een ideale wereld zouden we aanzienlijk minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en zou plastic niet rondslingeren in de natuur. Zo’n wereld lijkt nog ver weg, maar dankzij onderzoekers aan de Kobe University zijn we een grote stap dichterbij. Zij ontwikkelden een manier om zonder fossiele brandstoffen een biologisch afbreekbaar plastic te maken. Het geheim? Microben.

De vriendelijke vijand

Plastic is een heel handig en veelzijdig materiaal. Het is haast ondenkbaar om een dag door te brengen zonder in aanraking te komen met plastic, of het nu gaat om verpakkingsmateriaal voor voedsel en dranken, het toetsenbord waar je nu op typt, of het dashboard van je auto.Er bestaan talloze soorten plastics, elk met hun eigen toepassingen. Helaas worden bijna alle plastics van fossiele brandstoffen gemaakt.

Daarnaast komen met name plastic verpakkingen en isolatiematerialen vaak onbedoeld in de natuur terecht. Dit kan doordat een lege verpakking op straat terecht komt en in steeds kleinere stukjes breekt, maar zelfs het openen van een verpakking kan al microplastics de natuur in schieten.

Bioplastic

Een alternatief voor plastics op basis van fossiele brandstoffen is polylactide (PLA), gemaakt van melkzuur dat ontstaat bij de fermentatie van suikers of zetmeel. Hoewel PLA momenteel het meest gebruikte bioplastic is, heeft het zijn tekortkomingen. Het is moeilijk te bewerken en de biologische afbreekbaarheid laat te wensen over. Het afbreken ervan vereist hoge temperaturen en duurt ongeveer 80 dagen voordat 80% is afgebroken.

Groenere plastics

Om deze redenen gingen wetenschappers op zoek naar een alternatief. Ze vonden het in de stof poly[D-LA-co-(R)-3-hydroxybutyrate] (LAHB). Een mond vol, maar dit materiaal is biologisch afbreekbaar en kan worden geproduceerd zonder fossiele brandstoffen, met behulp van microben. 

De bacterie Cupriavidus necator kan genetisch worden aangepast om de benodigde koolstofbron voor LAHB te produceren uit CO2. Bovendien is LAHB goed afbreekbaar in zeewater, waar meer dan 90% van het plastic binnen een week kan worden afgebroken. Dit plastic wordt nog niet commercieel gebruikt, maar de ontdekking hiervan opent wel een wereld aan mogelijkheden. Welk plastic heeft jouw voorkeur?

Bron: nature.com  en  acs.publication s
Auteur: Eline van Bloois