None

De bedwants leefde tegelijkertijd met dinosauriërs

– mei 31, 2019

Bedwantsen blijken al meer dan honderdmiljoen jaar te bestaan. Destijds liepen er nog dinosauriërs, zoals de bekende Tyrannosaurus rex, over de aarde.

Gastheren

De bedwants is een parasitair insect dat leeft van het bloed van mensen en dieren. Wetenschappers gingen er lang vanuit dat vleermuizen de eerste gastheer waren van het insect. Onlangs bleek echter dat bedwantsen al veel langer dan vleermuizen op de aarde rondlopen, namelijk ten tijde van de dinosauriërs. Het is nog niet duidelijk wat dan wel de eerste gastheer van de bedwants is. De kans is klein dat het om een dinosauriër gaat, aangezien zij geen nesten van takken en bladeren maakten. De insecten voelen zich hier namelijk het meest thuis, in een warme nestplaats zoals een vogelnest of een menselijk bed. 

Andere bedbewoners

De kans dat er een bedwants in je bed zit is gelukkig zeer klein. De meeste bedbewoners, voornamelijk bacteriën en mijten, zijn een stuk minder vervelend. Veel bacteriën in bed zijn afkomstig van je eigen lichaam en zijn dus ook niet schadelijk. Daarnaast leven er onschadelijke mijten van de huidschilfers die in het bed terecht komen. Deze zijn met het blote oog niet zichtbaar.