None

Mogelijk nieuwe behandeling voor Clostridium difficile-infectie

– jun 21, 2018

Het gebruik van antibiotica moet omlaag. Alleen al in Nederland wordt ieder jaar 7,2 miljoen keer een antibioticum voorgeschreven. Onderzoekers van de Penn State College of Medicine ontwikkelden een nieuwe manier om ziekteverwekkende bacteriën te doden. Ze vallen de genen aan.

Soortspecifiek

Bij een bacteriële infectie schrijft de dokter vaak antibiotica voor waarvan de meeste mensen genezen. Antibiotica doden echter niet alleen de ziekteverwekkende bacteriën, maar ook de lichaamseigen bacteriën die belangrijk zijn voor de gezondheid. Zo worden veel darminfecties met Clostridium difficile veroorzaakt door het gebruik van antibiotica. Doordat deze antibiotica ook de goedaardige bacteriën doden, kan C. difficile zich op de vrijgekomen plekken in de darm nestelen en verspreiden. Om dit te voorkomen ontwikkelden de onderzoekers een behandeling waarbij één specifieke bacteriesoort wordt aangevallen. 

Antisense therapy

Het meest voorgeschreven antibioticum in Nederland voor een C. difficile-infectie is Metronidazole. Dit middel tast de structuur van het DNA van de bacterie aan waardoor het doodgaat. Dit gebeurt echter niet alleen bij C. difficile, maar ook bij andere bacteriën. De Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden daarom antisense therapy. Dit middel bestaat uit twee componenten: antisense oligonucleotide, het deel dat op het bacteriële DNA gaat zitten en dit verstoord, en het verpakkingsmateriaal dat ervoor zorgt dat de antisense oligonucleotide in de bacterie komt. Deze molecuul waarin het medicijn verpakt zit willen de onderzoekers verder verbeteren om de capaciteit en effectiviteit te verhogen. Daarna kan het middel getest worden op mensen.

Poeptransplantie

Het zal nog een tijd duren voordat deze techniek beschikbaar wordt. Tot die tijd zijn patiënten met een C. difficile-infectie aangewezen op antibiotica óf een poeptransplantatie . Dit laatste is een uiterst succesvolle, nieuwe behandeling waarbij de microben in de darmen worden vervangen door microben uit donorpoep. Wil je weten wat poep allemaal nog meer kan doen? Kom dan naar Tour de poep in Micropia.  

Bron:  Sharma (2018) - Cationic amphiphilic bolaamphiphile-based delivery of antisense oligonucleotides provides a potentially microbiome sparing treatment for C. difficile.