biotische speen
De speen zorgt ervoor dat baby’s die met een keizersnede op de wereld zijn gebracht, op een veilige manier worden blootgesteld aan de bacteriën uit het geboortekanaal van hun moeder. Als gevolg hiervan wordt het immuunsysteem van pasgeborenen op de juiste manier gestimuleerd waardoor mogelijke auto-immuunziekten later in het leven kunnen worden voorkomen.
Microbiome Award
Micropia wil met de lancering van de Microbiome Award een breed publiek enthousiast maken voor microbiologie; de wetenschap over micro-organismen, het kleinste en machtigste leven op aarde. De award zal jaarlijks worden uitgereikt aan degene die het meest originele, innovatieve en toepasbare voorstel schrijft over het gebruik van het menselijk microbioom. De toepassing van het microbioom kan op velerlei vlakken zijn zoals lifestyle, preventie, diagnostiek of voeding.
juryrapport
De jury, bestaande uit Ger Rijkers, professor aan het University College Roosevelt, Olaf Larsen, visiting professor aan de Vrije Universiteit, en Micropia-professor Remco Kort, tevens verbonden als TNO-leerstoelhouder aan de Vrije Universiteit, was verrast door de vele vindingrijke voorstellen die zijn ingezonden. “Het niveau van de inzendingen was hoog en heel divers. Echt origineel, innovatief en tevens toepasbaar was het winnende voorstel’’, licht initiatiefnemer, Micropia-professor Remco Kort toe. De jury heeft de winnares al laten weten dat zij graag meewerken om van dit prachtige idee een succes te maken. Aan de Microbiome Award 2016 is een geldprijs verbonden van € 1.000,-. De winnares zal dit bedrag aanwenden voor de eerste stap om het beschreven idee te gaan realiseren.
interview met Sara Boschuijver
Kun je uitleg geven over je ontwerp van de biotische speen?
“De biotische speen zorgt ervoor dat baby’s die met een keizersnede op de wereld zijn gebracht, op een veilige manier worden blootgesteld aan de bacteriën uit het geboortekanaal van hun moeder. Als gevolg hiervan koloniseert het darmstelsel van de pasgeborene met de juiste bacteriën waardoor het immuunsysteem als het ware ‘getraind’ wordt. Mogelijk kunnen auto-immuunziekten later in het leven misschien worden voorkomen. Maar of mijn ontwerp daarbij helpt, dat wil ik graag onderzoeken.”
Hoe is het idee ontstaan?
“De inspiratie is gekomen door een lezing van de Artis-academie. De lezing ging over de ontwikkeling van het microbiome (de microflora) in de darm en dat de compositie van dat microbiome uit kan maken voor onze gezondheid. Er zijn twee manieren waarop we in aanraking komen met deze bacteriën: van onze moeder tijdens de geboorte en van onze omgeving. We leven alleen vrij steriel; baby’s groeien op in schone huizen en kinderen spelen nauwelijks meer op straat. Er zijn dan wel bacteriën in de darmen, maar waarschijnlijk niet de juiste. Ik kwam op het idee een ‘aarde-speeltje’ te ontwikkelen, een ‘probiotic tool’. Door verder na te denken bedacht ik een andere toepassing, de biotische speen, voor als de natuurlijke geboorte niet kan plaatsvinden.”
Had je gedacht dat je kans zou maken op de Microbiome Award 2016?
“Zeker niet. Vooral omdat ik een ander idee wilde inleveren dat beter paste bij mijn huidige onderzoek. Toch heb ik voor de biotische speen, de biotic comforter, gekozen. Het is iets waar we niet zo snel aan denken en toch belangrijk is. Er is een grote toename van auto-immune ziekten in onze wereld en het lijkt erop dat geboren worden via een keizersnede een risico- factor is.”
Weet je al wat je met de geldprijs gaat doen?
“Het zou wel heel leuk om een prototype te laten maken en een pilot-experiment uit te voeren. Voor het pilot onderzoek je welke materialen er nodig zijn om een goede transfer van bacteriën te krijgen. Dit is vrij eenvoudig uit te voeren door het kweken van bacteriën.”
Ga je door in de wetenschap, nu je de Microbiome Award in de wacht hebt gesleept?
“Wat ik vooral leuk vind is de stimulans van de prijs. Ik heb gemerkt dat het bedenken van toepassingen in de wetenschap mij wel ligt. Wie weet ga ik door met meer toegepast onderzoek.”