None

Microben helpen tegen allergieën

– apr 1, 2024

Het is bekend dat bacteriën een cruciale rol spelen in onze darmen, maar wist je dat ze ook een handje helpen bij de ontwikkeling van ons afweersysteem direct na de geboorte? Wetenschappers hebben ontdekt dat bacteriën in je darmen allergische reacties voorkomen door je immuunsysteem te beïnvloeden. Niet alleen fijn voor jou, maar ook de bacteriën hebben er baat bij.

Bescherming van en tegen het immuunsysteem

Wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar de microben in de darmen van pasgeboren muizen. En wat blijkt? De bacteriën in de darmen hebben direct na de geboorte al invloed op het immuunsysteem. Ze zorgen ervoor dat er meer van een stofje genaamd serotonine vrijkomt, een signaalstof in zenuwcellen. Het zorgt ervoor dat de baby minder snel allergisch reageert op voedsel en ook minder heftig reageert op de bacteriën in de darmen. Zo blijven de bacteriën ook beschermd tegen aanvallen van het immuunsysteem van de baby.

Minder afbraak van serotonine

Naast het maken van serotonine, zorgen de bacteriën er ook voor dat er minder serotonine wordt afgebroken. Dit doen ze door ervoor te zorgen dat er minder van een bepaald enzym wordt aangemaakt, genaamd MAO-A. Dit enzym breekt serotonine af. Wanneer er minder van dit enzym is, blijft er meer serotonine in het lichaam. Deze truc wordt ook gebruikt bij sommige medicijnen tegen depressie. 

Meer dan alleen een geluksgevoel

Serotonine staat bekend als het 'gelukshormoon' in de hersenen, maar het heeft nog meer belangrijke functies in het lichaam. Het reguleert bijvoorbeeld de beweging van de darmen en lijkt het een rol te spelen bij ontstekingsziekten in de darmen. Daarbij is serotonine dus ook belangrijk bij het voorkomen van allergische reacties tegen voedsel en helpende bacteriën. Serotonine is dus veel meer dan alleen het geluksgevoel in de hersenen!

Bacteriën tegen allergieën

Dit onderzoek laat niet alleen zien hoe belangrijk microben zijn voor de werking van onze darmen, het laat ook zien hoe bacteriën in onze darmen zelfs het immuunsysteem beïnvloeden. Door te begrijpen hoe bacteriën en ons lichaam samenwerken, kunnen we misschien in de toekomst zelfs allergieën of darmziektes voorkomen of genezen. 

Auteur: Inge Rothuis
Bron: Science Immunology