None

Dieren gevoed door zonlicht

– mrt 17, 2024

Stel je voor dat symbiotische microben onder je huid zonlicht oogsten en je suikers voeden. Dit klinkt misschien als sciencefiction, maar het gebeurt bij veel onderwaterdieren!

Voedsel vinden zonder te bewegen

De oceanen bedekken het grootste deel van onze planeet, maar ze zijn arm aan voedingsstoffen. In tegenstelling tot dieren op het land kunnen veel onderwaterdieren zoals koralen, sponzen en schelpdieren niet bewegen om te jagen. In plaats daarvan vangen ze voedingsstoffen uit het zeewater dat over hen spoelt. Sponzen zijn bijvoorbeeld zeer efficiënt in het pompen van zeewater door hun poreuze lichamen en het filteren van alles wat eetbaar is. Maar vaak zijn deze voedingsstoffen niet genoeg. Dus hoe voeden deze dieren zich als ze niet kunnen bewegen om voedsel te zoeken?

Samenleven met fotosynthetische microben

In de onderwaterwereld vullen veel dieren hun dieet op een plantachtige manier aan. Planten doen dit door middel van fotosynthese, waarbij ze energie uit zonlicht gebruiken om hun eigen voedsel te produceren. Dieren kunnen niet fotosynthetiseren, maar veel soorten microben wel. Door deze microben in hun lichaam te laten leven, kunnen dieren indirect profiteren van fotosynthese. Deze extra voeding geeft mariene dieren een groot evolutionair voordeel.

Onderzoek aan de basis van de voedselketen

Onderzoekers aan de Universiteit van Amsterdam bestuderen samenwerking tussen fotosynthetische microben en sponzen op koraalriffen. Ze meten hoeveel energie wordt gedeeld van de microben naar de sponzen, en hoe deze energie de groei van de sponzen en de voedselketen die van hen afhankelijk is, beïnvloedt. De mariene voedselketen eindigt uiteindelijk in het voeden van miljoenen mensen, maar aan het begin ervan zijn symbiotische microben cruciaal.

Auteur: Dr. Michelle Achlatis