None

Zonder microben geen (onderwater) leven

– mrt 4, 2024

Wist je dat veel koraal niet kan bestaan zonder microben? En dat bepaalde diep-zee mosselen en garnalen bacteriën in hun kieuwen hebben wonen die hen van voedsel voorzien? Microben zijn van cruciaal belang voor het evenwicht van ecosystemen, ook onderwater. Wetenschappers zijn dieper in deze samenwerkingen gedoken en hebben een bijzondere ontdekking gedaan.

Microben als alleskunners

Microben spelen een belangrijke rol in oceanische ecosystemen en vervullen verschillende cruciale functies. Ze zijn niet alleen de belangrijkste producenten van zuurstof, maar ze dienen ook als voedselbron voor diverse zeedieren. Daarnaast spelen microben een belangrijke rol in het afbreken van afvalstoffen. Zo zorgen ze voor een gezond en schoon ecosysteem. 

Onderzoek naar onderwatermicroben

Veranderingen in het microbioom van de oceaan kunnen ook de werking van het ecosysteem veranderen. Het is daarom belangrijk om te onderzoeken welke microben aanwezig zijn en hun onderlinge samenwerking in kaart te brengen. Wetenschappers hebben 397 monsters genomen op verschillende dieptes en locaties in oceanen en de Middellandse Zee. Door deze monsters te vergelijken, proberen de onderzoekers een gedetailleerd beeld te verkrijgen van de samenwerkingen binnen het onderwater microbioom. 

Patronen ontdekt

Het onderzoek bracht interessante patronen aan het licht. Microben vertonen meer samenwerking in waterlagen met vergelijkbare eigenschappen, zoals temperatuur en druk. Opvallend is dat deze samenwerkingspatronen meer voorkomen binnen dezelfde horizontale oceaanlaag dan tussen verschillende dieptes. Bovendien lijken microben uit tropische en subtropische oceanen meer met elkaar samen te werken dan die uit andere gebieden. Enkele samenwerkingspatronen worden zelfs wereldwijd waargenomen op dezelfde diepteniveau.

Microben en klimaatverandering

Dit onderzoek benadrukt het cruciale belang van microben in onderwater ecosystemen. Een beter begrip van hun interacties draagt bij aan het voorspellen van de gevolgen van klimaatverandering op voedselketens en het bredere onderwater-ecosysteem.

Auteur: Inge Rothuis
Bron:
nature communications