None

Een gladdere huid dankzij slimme huidbacteriën

– jan 15, 2024

Bacteriën tégen puistjes? Wetenschappers hebben een manier gevonden om bacteriën in te zetten in de bestrijding van huidaandoeningen.

Op en in onze huid leven talloze bacteriën, die samen een complexe microbiële gemeenschap vormen. Eén van deze soorten is Cutibacterium acnes, een bacterie die van nature voorkomt in de poriën van de huid. Onderzoekers hebben deze bacterie weten te manipuleren zodat deze een stofje kan produceren dat geschikt is voor de behandeling van acne. 

Acne bestrijden met natuurlijke huidbacteriën 

Tot nu toe was het nog niet eerder gelukt om C. acnes genetisch te manipuleren. Het is ontzettend lastig om DNA in het genoom van deze bacterie te introduceren, en deze specifieke eiwitten te laten produceren. Omdat C. acnes van nature voorkomt in de poriën van de huid is het een aantrekkelijke bacterie voor wetenschappers om mee te werken. De bacterie leeft in de haarzakjes van de huid waar talg wordt geproduceerd, en speelt een belangrijke rol in het reguleren van processen in huid. Het is de onderzoekers gelukt om de bacterie het stofje NGAL te laten produceren, wat ervoor kan zorgen dat de talgproductie in de huid geremd wordt. Dit molecuul is ook aanwezig in isotretinoïne, een medicijn voor de behandeling van acne.

Behandeling van huidziekten met slimme microben

De technologie die de onderzoekers ontwikkeld hebben wordt nu ingezet voor de behandeling van acne, maar de onderzoekers zien meer mogelijkheden. Zo kunnen er met behulp van deze technologie ‘slimme microben’ worden ontwikkeld, die bijvoorbeeld kunnen worden toegepast in de regulatie van het immuunsysteem. Dit kan nieuwe deuren openen voor de behandeling van chronische huidaandoeningen. 

Auteur: Corinne Mulder