eerste Nederlandse ‘poepbank’ geopend

– feb 10, 2016

De eerste Nederlandse fecestransplantatiebank is deze maand geopend door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Deze ‘poepbank’ moet ervoor zorgen dat terugkerende darminfecties behandeld kunnen worden.

Infecties

Naast organen, bloed en beenmerg kunnen mensen nu ook hun poep doneren. Deze maand opende de Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB) haar deuren. Deze bank moet ervoor gaan zorgen dat artsen en ziekenhuizen in het hele land gemakkelijker gebruik kunnen maken van donorfeces. Poeptransplantaties zijn een belangrijk middel om darminfecties van Clostridium difficile te behandelen. Deze infectie ontstaat meestal na een behandeling met antibiotica. Antibiotica dood namelijk niet alleen de ziekteverwekkers, maar ook veel goede bacteriën in ons lichaam. Clostridium difficile maakt van deze gelegenheid gebruik. Zijn sporen overleven de antibiotica zonder problemen waarna de bacterie de darmen kan overwoekeren. Mensen krijgen hierdoor last van diarree en buikkrampen. De infectie kan zelfs tot de dood leiden. Alleen met een poeptransplantatie valt deze infectie goed te behandelen. Door een uitgebalanceerde mix van darmbacteriën in de darmen van de patiënt te brengen ontstaat een probiotische werking. Deze goede darmbacteriën koloniseren de darm van de patiënt waardoor het natuurlijk evenwicht wordt hersteld.

None

Darmproblemen door de bacterie Clostridium difficile kunnen worden behandeld met een feces-transplantatie.

Doneren

Niet iedereen kan zomaar donor worden. Potentiële donoren worden volgens strikte richtlijnen gescreend en geregistreerd. Ook moeten donoren in de buurt van Leiden wonen en gezond zijn. De bank verdunt en zeeft de gedoneerde poep om etensresten te verwijderen en er voor te zorgen dat alleen het microbiota overblijft. Doktoren slaan het daarna bij -80oC op. De bevroren poep kan na dit proces vervoerd worden naar ziekenhuizen waar het wordt ontdooid en een poeptransplantatie word uitgevoerd. Hierbij wordt een slangetje ingebracht via de neus dat naar de twaalfvingerige darm gaat. Hiermee komt de transplantatie direct in de darmen terecht. De patiënt ruikt en proeft hier niets van tijdens het proces.

Toekomst

Het LUMC hoopt in samenwerking met andere Nederlandse ziekenhuizen meer onderzoek te doen naar feces-transplantaties. De doctoren hopen dit soort transplantaties in de toekomst ook te gebruiken om andere ziekten te behandelen. Onder andere de ziekte van Crohn en chronische infecties binnen de dikke darm hopen zij hiermee te genezen. 

Bron:  Persbericht LUMC