The Science of Kissing

Zoenen. Super romantisch, maar achter die eerste zoen, en die vertrouwde slobber gaat een enorme onzichtbare wereld schuil. Een unieke samenstelling van wel 10 miljard bacteriën, verdeeld over 700 verschillende soorten, bewoont jouw mond. Deze microben wissel je tijdens het zoenen met elkaar uit. En daar hebben zij goeie redenen voor.

Wil je ontdekken wat microben met je doen? Loop in Micropia de route over The Science of Love, of bekijk in de video's hieronder wat het nut is van de eerste zoen, de tongzoen en de natte zoen.

loop de route in Micropia

Een beetje ongemakkelijk misschien, maar tijdens de eerste zoen leer je elkaar pas echt kennen. En niet alleen lichamelijk! Deze zoen vertelt je meer dan je zou denken. Onbewust evalueer je de microbensamenstelling in de mond van je date. Heeft de ander een gezonde mondflora, en sluit die van jou aan bij die van je mogelijk toekomstige partner? Wanneer jullie mondmicrobiota complementair zijn, is een vaste relatie weer een stap dichterbij. Wie is er niet afgeknapt op een eerste kus? Misschien ligt het wel helemaal niet aan jullie, maar passen jullie microben simpelweg niet bij elkaar.

Zoenen met je vriend of vriendin wordt steeds gemakkelijker, en daardoor steeds intenser. Meer tong betekent ook meer microben die je uitwisselt. Vroeg in de relatie zijn dat vaak nog lichaamsvreemde soorten. De perfecte uitdaging voor je immuunsysteem dus. Door te zoenen trainen we ons afweersysteem en maken we het sterker. Volgens een andere hypothese bouw je als vrouw door te zoenen weerstand op tegen infecties die je kan oplopen tijdens de zwangerschap. Al met al dus een handig hulpmiddel en ook nog eens goed voor je gezondheid.

Hoe langer je elkaar kent, hoe lekkerder het wordt. Tijdens een goeie tongzoen van 10 seconden wissel je zo’n 80 miljoen bacteriën met elkaar uit. De gespecialiseerde mondbacteriën van je partner vestigen zich in jouw mond, en vice versa. De biodiversiteit in je mond wordt door al het zoenen dus steeds rijker. Heel handig, want de mondmicroben houden actief indringers buiten. Een soort extra afweersysteem dus, en meer verschillende soorten betekent een betere afweer. En hoe langer je bij elkaar bent, hoe meer je op elkaar gaat lijken. Dat geldt zeker voor je mondmicroben.