None

Diep in de zee: leven zonder zonlicht als voedingsbron

– mrt 6, 2023

Lange tijd werd er gedacht dat voor het meeste leven in de oceaan zonlicht nodig is. Nieuw onderzoek toont aan dat vele microben die in de oceaan leven hun energie niet uit zonlicht maar uit waterstof en koolstof halen.

Leven van zonlicht 

Leven van In de oceaan vind je overal microben, ook in de diepste delen van het water. Het is lange tijd een mysterie geweest hoe deze microben hier overleven, want tot kort geleden werd gedacht dat microben in de zee vooral van fotosynthese leven. Hiervoor is zonlicht nodig, maar in deze diepe lagen van de oceaan komt geen zonlicht. Hoe overleven microben hier?

Leven diep in de zee

Onderzoekers zijn op zoek gegaan naar voedselbronnen voor microben die geen zonlicht kunnen gebruiken. Ze kwamen er achter dat deze microben waterstof (H2) en koolstof monoxide (CO) kunnen gebruiken als energiebron. Dit proces is beter bekend als chemosynthese. Bij dit proces worden anorganische stoffen gebruikt als voedselbron. De onderzoekers hebben heel veel verschillende gebieden onderzocht en overal vonden ze microben die op deze manier kunnen overleven. Van in de tropen tot onder het ijs van Antarctica. In het water bij Antarctica zit minder waterstof dan verwacht. Dit kan worden verklaard door de aanwezigheid van microben die juist deze waterstof als voedingsbron gebruiken.

Eerste leven op aarde

Het eerste leven dat op aarde ontstond waren microben, en ook deze microben gebruikten waarschijnlijk waterstof als energiebron. Dit onderzoek laat zien dat zelfs 3.7 miljard jaar later  nog steeds veel van deze microben dit gas als energiebron gebruiken. Wetenschappers hebben hier lange tijd overheen gekeken. Dit laat maar weer zien dat er waardevolle lessen te leren zijn als je af en toe terug kijkt in de geschiedenis.

Bron

nature.com  
sciencedaily.com