None

Ouder worden zoals krokodillen

– apr 11, 2023

Je gezondheid en je microbioom zijn nauw met elkaar verbonden. Reptielen kunnen ons mogelijk leren hoe hun microbioom helpt het verouderingsproces tegen te gaan en ons ook zo gezond mogelijk ouder te laten worden.

Ouder worden met je microbioom

Gezondheid en het darm microbioom gaan hand in hand. 400 jaar voor Christus had Hippocrates het er zelfs al over: “slechte vertering is de bron van al het kwaad” en “de dood zit in de darmen”. De samenstelling van het microbioom van je darmen ontwikkelt zich naar mate je ouder wordt en wordt beïnvloed door allerlei factoren. Denk hierbij aan je genetische aanleg en wat je eet, maar ook aan omgevingsfactoren, ziekteverwekkers en het gebruik van medicijnen. Naar mate je ouder wordt veranderen de microben die je met je mee draagt constant en dit heeft invloed op je gezondheid. Daarom wordt er onderzoek gedaan naar verschillende methoden om het microbioom aan te passen. Bijvoorbeeld hoe met pre- en probiotica de gezondheid en levensverwachting van ouderen kan worden verbeterd.

Leren van levende fossielen

Ouder worden is een van de grootste invloeden op de menselijke gezondheid. Omdat ouder worden zo veel invloed heeft op onze gezondheid wordt hier veel onderzoek naar gedaan en dan vooral naar manieren om de gezondheidsnadelen te verminderen. We kunnen bijvoorbeeld afkijken bij andere diersoorten die een stuk langer leven dan de mens. De mens loopt immers pas relatief kort op de Aarde rond, terwijl dieren zoals krokodillen kunnen worden gezien als “levende fossielen”. Reptielen bestaan immers al zo’n 310-320 miljoen jaar (terwijl de Homo sapiens pas 280-350 duizend jaar bestaan) en hebben verschillende massa-extincties “overleefd”, zelfs extreme omstandigheden zoals straling. Omdat het grootste deel van het immuunsysteem in het verteringsstelsel te vinden is, denkt men dat het microbioom van reptielen bijdraagt aan hun overlevingssucces.

Kroko’s microbioom

Reptielen hebben dan ook een erg “succesvol” microbioom. Onderzoekers hebben aangetoond dat het unieke microbioom van reptielen (zoals krokodillen) bijdraagt aan de aanmaak van antimicrobiële stoffen: stoffen die mogelijke ziekteverwekkers kunnen doden. Hierdoor versterkt het microbioom het immuunsysteem van deze dieren. Dat niet alleen, het reptielen microbioom zou zelfs kanker dwarsbomen: stoffen die worden gemaakt door bacteriën in het microbioom van zoutwater krokodillen kunnen verschillende kankercellen tegen werken. Verder blijkt dat het microbioom van reptielen het verouderingsproces kan afremmen of zelfs bijna stopzetten. De rol van stoffen die worden gemaakt door bacteriën uit dit microbioom moet nog verder worden onderzocht. Deze ontdekking kan er wellicht ooit voor zorgen dat mensen net zo gezond oud worden als krokodillen.