None

Niet elk microbioom even behulpzaam

– jul 14, 2022

Zelfs de kleinste zeedieren dragen een grote diversiteit aan microben met zich mee. In tegenstelling tot de hulpvaardige microben in ons eigen lichaam, blijken de microben in deze zeedieren een geheel eigen agenda te hebben.

Overal microben 

Net als mensen, hebben de meeste dieren microben in en op hun lichaam. Al deze microben samen heten een microbioom. In het geval van mensen, grote dieren en insecten zijn deze microben van groot belang voor hun gezondheid. De microben helpen bij de vertering, ze maken allerlei onmisbare stoffen en trainen het immuunsysteem. Ze leven in zogenaamde symbiose met hun 'gastheer', waarbij beide partijen voordeel hebben.  

Lang werd gedacht dat microbiomen van alle dieren werken zoals dat van ons. Wetenschappers van de Universiteit van British Columbia in de Verenigde Staten vonden echter dat dit lang niet bij alle dieren het geval is. 

Verborgen agenda

De onderzoekers keken naar een grote groep van 1037 diersoorten uit 21 stammen, waaronder een brede groep kleine zeedieren. Deze microscopisch kleine ongewervelden behoren tot een van de grootste stammen, maar zijn het minst onderzocht. Het onderzoek liet zien dat de bacteriën in deze zeediertjes een verborgen agenda hebben. 

Vooral uit omgeving

De exacte samenstelling van ons microbioom verschilt per persoon. Dit hangt af van je genen, leefomgeving en dieet. Bovendien is ons microbioom specifiek aangepast op het leven in ons lichaam en niet elke bacterie kan zomaar in ons darmstelsel leven. Het microbioom van de onderzochte zeedieren bestond voornamelijk uit microben uit hun omgeving. De microben zijn dus niet gespecialiseerd in het leven op de zeedieren. Er zijn daarom ook geen wederzijdse voordelen; de zeedieren krijgen er niets voor terug.

Ons microbioom lijkt meer op het microbioom van onze familieleden, dan op het microbioom van vreemden. En het microbioom van een olifant lijkt meer op het microbioom van andere olifanten, dan dat van een struisvogel. Bij deze ongewervelden is dit niet het geval. De microbiomen van verschillende soorten zeediertjes kunnen meer op elkaar lijken. Deze bacteriën leven dus wel graag in een gastheer, maar het maakt ze niets uit welke gastheer dit is. 

Zorg goed voor deze bijzondere relatie

Vanuit deze speciale bacteriën zijn waarschijnlijk pas later in de evolutie de symbiotische bacteriën ontstaan die zo goed zijn onderzocht in complexere dieren en insecten. Onze bijzondere relatie met onze microben blijkt dus helemaal niet zo voor de handliggend. En die we moeten koesteren.

Bronnen

Boscaro, V., Holt, C.C., Van Steenkiste, N.W.L. et al. Microbiomes of microscopic marine invertebrates do not reveal signatures of phylosymbiosis. Nat Microbiol 7, 810–819 (2022). https://doi.org/10.1038/s41564-022-01125-9

University of British Columbia. "Professional 'guilds' of bacteria gave rise to the modern microbiome." ScienceDaily. ScienceDaily, 26 May 2022. <www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220526112858.htm.