None

Groter dan een fruitvlieg

– feb 24, 2022

Microben zijn per definitie te klein om met het blote oog te zien. Bacteriën waren daar tot voor kort een perfect voorbeeld van. Onderzoekers hebben nu echter een bacterie ontdekt die zelfs groter is dan een fruitvlieg.

Bacteriën zijn onzichtbaar klein. De meeste soorten zijn zo rond de 2 micrometer (0,002 millimeter) lang. Daarmee passen ze maar liefst 25 keer in de doorsnede van een mensenhaar. Anderen zijn wel 750 micrometer (0,75 millimeter). Deze soorten noemen we niet voor niets giant bacteria of gigantische bacteriën. Ze zijn zelfs zichtbaar met het blote oog! 

Kleine grote ontdekking

Nu blijken giant bacteria niet eens de grootste te zijn. Onderzoekers ontdekten met verschillende microscopische technieken (fluorescentie, röntgen en elektronen microscopie) een nieuwe soort die ze wel een ultra-gigantische bacterie mogen noemen. Deze bacterie heeft namelijk cellen die wel 9000 micrometer kunnen worden.

Bijna 1 centimeter! Dat maakt deze ultra-gigantische bacterie zelfs groter dan een fruitvlieg én duidelijk zichtbaar. Deze bacterie houdt zich dan ook niet aan de ‘regels’ die eerder werden bepaald voor bacteriën. De bouw is heel anders dan die van ‘traditionele’ bacteriesoorten en ze hebben bovendien meer dan een half miljoen kopieën van hun genoom per cel.

None

(Volland, J. M., et al., 2022. A centimeter-long bacterium with DNA compartmentalized in membrane-bound organelles. PREPRINT at bioRxiv. https://doi.org/10.1101/2022.02.16.480423)

Zeg maar Thiomargarita magnifica

De onderzoekers hebben de naam Candidatus Thiomargarita magnifica voorgesteld. Wanneer deze bacterie echt wordt erkend als nieuwe soort, mogen wij hem Thiomargarita magnifica noemen. Andere soorten bacteriën die onder hetzelfde genus Thiomargarita vallen, komen op plekken voor waar waterstofsulfide aanwezig is. Zoals op de bodem van de oceaan of in moddervulkanen. Meestal zijn deze bacteriën lithotroof, wat betekent dat ze hun energie uit anorganische materialen halen, zoals sulfaat. 

Bronnen

https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2022.02.16.480423v1.full