None

Coccolithofor Emiliania huxleyi

Leven in het donker, algen passen zich aan aan de omgeving

– jan 5, 2022

Kan je het je voorstellen? Leven zonder daglicht? Toch was dit zo’n 66 miljoen jaar geleden het geval. Een allesvernietigende asteroïde raakte de aarde. De gevolgen van deze inslag hadden een enorm effect op al het (microbiële) leven. Zo namen aswolken al het zonlicht weg waardoor veel soorten die van zonlicht leefden, verdwenen. Coccolithoforen vonden een manier om toch te overleven. 90% van deze fytoplankton overleefde de inslag niet, en toch zijn ze nu een van de meest voorkomende algensoorten in de oceaan. Als echte overlevers pasten zij zich aan aan het donker. Onderzoekers hebben nu ontdekt hoe zij dit doen.

Met uitsterven bedreigd 

De asteroïde, waardoor de meeste dinosauriërs stierven, zorgde ervoor dat het waarschijnlijk wel twee jaar lang donker was op aarde. De inslag lanceerde dichte wolken van as en andere deeltjes de atmosfeer in die zich vervolgens over de hele planeet verspreidden. Zonder zonlicht was er tijdens deze periode geen fotosynthese mogelijk. En zonder dit proces, waarbij een plant of alg met behulp van zonlicht CO2 en water omzet in voedsel, stierf naar schatting het grootste deel van de planten- en algensoorten op aarde uit. Zo ook een groot deel van de fyto plankton genaamd coccolithoforen. 

Alternatieve voedingsbronnen

Coccolithoforen gebruiken fotosynthese om te overleven en te groeien. Toch vinden we deze algen ook diep in het water waar bijna geen zonlicht kan komen. Ze overleven zelfs tot wel 30 dagen in een donker laboratorium. Wetenschappers van het Bigelow Laboratory for Ocean Sciences onderzochten deze opmerkelijke eigenschappen. Ze concludeerden dat deze algen waarschijnlijk stoffen uit de omgeving opnemen. Door van deze stoffen voedingsstoffen te maken zijn ze in staat zonder enig zonlicht te overleven. 

Belangrijke algen

En dat is maar goed ook. Coccolithoforen zijn namelijk onmisbaar voor het voortbestaan van al het andere leven op aarde. Ze vormen als fytoplankton de basis van de voedselketen. Fytoplankton wordt gegeten door zoöplankton en allerlei zeedieren die wij bijvoorbeeld weer eten. Daarnaast zetten ze via fotosynthese ook enorme hoeveelheden CO2 om in zuurstof. Er wordt zelfs geschat dat tot wel 70% van de zuurstof op aarde door fytoplankton wordt gemaakt. Dit onderzoek laat zien dat deze onmisbare microben enorm flexibel zijn en zich zelfs aan de meest uitdagende omstandigheden weten aan te aanpassen. Dankzij deze flexibiliteit zijn microben essentieel in de geschiedenis (en toekomst) van de aarde.

Bronnen
https://www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211220131311.htm
https://nph.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/nph.17819
https://www.livescience.com/cretaceous-extinction-darkness
https://earthobservatory.nasa.gov/features/Coccolithophores
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1742706120304360