None

Cravings? Misschien zijn het je microben wel!

– jun 14, 2022

Zin in chips, chocolade, vlees, of iets anders? We kennen allemaal deze drang wel. Wetenschappers ontdekten dat microben direct invloed hebben op dieetvoorkeuren.

Hersen-darm-as

Al jaren wordt er gespeculeerd over de rol van darmmicroben in onze eetgewoonten. Je hersenen en je darmen staan met elkaar in verbinding en zijn continu met elkaar is gesprek. Dit noemen we de hersen-darm-as. Signaalmoleculen geven over en weer boodschappen door. Deze moleculen komen vrij tijdens het verteren van je voedsel en vertellen je hersenen dat je genoeg hebt gegeten. Andere moleculen geven aan dat je misschien wel specifieke voedingsstoffen nodig hebt. 

Afterdinnerdip 

Een voorbeeld van zo’n molecuul is tryptofaan. Dit is een essentieel aminozuur en komt veel voor in kalkoen. Tryptofaan is onder andere de reden dat je een dutje wil doen na je kerstdiner. Wanneer tryptofaan in je hersenen terecht komt, wordt het omgezet in serotonine. Dit geeft je een voldaan gevoel. Uiteindelijk wordt dit omgezet in melatonine en word je slaperig.

Je darmbacteriën – die dit molecuul ook nodig hebben - kunnen dit signaalmolecuul ook zelf maken. Zo bellen ze in feite in op het gesprek dat je brein en je darmen met elkaar hebben, en veranderen het bericht zodat zij er voordeel van hebben. 

Verschillend microbioom

Onderzoek hiernaar werd gedaan bij fruitvliegen, en is daardoor lastig te vertalen naar de mens. Onderzoekers van de Pittsburgh Universiteit uit de Verenigde Staten gingen daarom op zoek naar bewijs voor dit proces in complexere levensvormen. Ze gaven dertig kiemvrije muizen (muizen zonder darmmicroben) een cocktail van darmmicroben afkomstig van drie soorten knaagdieren die erg verschillende diëten hebben.

De onderzoekers kozen een vleeseter/insecteneter (zuidelijke sprinkhaanmuis), een alleseter (witvoetmuis) en een planteneter (woelmuis) Ze ontdekten dat elke groep na deze microbentransplantatie voedsel kozen dat rijk was aan andere nutriënten.  Zo toonden ze aan dat het microbioom hun dieetvoorkeur veranderde. 

Pas het begin

Dit zijn echter nog maar de eerste stapjes. Er is namelijk nog geen manier om dit fenomeen in mensen te onderzoeken. Er is nog veel te ontdekken. Niet alleen je darmmicroben zouden van invloed kunnen zijn, maar wellicht ook wat je de dag ervoor hebt gegeten. Dus voordat je je foodcravings begint te wantrouwen, moet er nog verder onderzoek worden gedaan.

Bronnen

Brian K. Trevelline, Kevin D. Kohl (2022). The gut microbiome influences host diet selection behavior. Proceedings of the National Academy of Sciences, 119 (17) DOI: 10.1073/pnas.2117537119 

University of Pittsburgh. (2022, April 20). Got food cravings? What's living in your gut may be responsible. ScienceDaily.  www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220420151540.htm