None

Jumbovirussen en andere grote microscopische ontdekkingen op de menselijke huid

– jan 20, 2022

Een microbioom is een samenleving van allerlei micro-organismen. En die samenlevingen komen overal voor: op dieren, planten, in je huis, maar ook op en in je eigen lichaam. En jouw microbioom heeft vele belangrijke rollen, maar is nog vrij mysterieus. Maar door goed te kijken naar ons microbioom ontdekken we allerlei nieuwe dingen over onszelf. Amerikaanse wetenschappers hebben in nieuw onderzoek honderden huidbacteriën, -schimmels en -virussen ontdekt. Nu blijkt dat hier zelfs een aantal jumbovirussen tussen zitten!

Het menselijke microboom

Het menselijke microbioom , is erg belangrijk voor onze fysieke én mentale gezondheid. Maar waaruit bestaat het menselijk microbioom nou eigenlijk? Het microbioom is een ecosysteem van duizenden soorten virussen , bacteriën , schimmels , archaea en gisten . Bij elkaar zo’n honderdduizend miljard die  we  zeker nog niet allemaal kennen en ook niet weten welke functie ze precies hebben. Wetenschappers willen hier graag verandering in brengen. Bijvoorbeeld  op het gebied van het microbioom op onze huid. 

Jumbovirussen

Amerikaanse onderzoekers namen bijna 600 monsters van de huid van twaalf gezonde vrijwilligers en ontdekten honderden nieuwe soorten huidbacteriën, -schimmels én -virussen. Een van de ‘grote’ ontdekkingen van het onderzoek waren 20 nieuwe sooten jumbovirussen. Deze virussen zijn drie tot vijf keer groter dan een normaal virus en bevatten veel meer genetisch materiaal. Daarnaast zijn het zogenaamde bacteriofagen . Dit zijn virussen die het op bacteriën hebben voorzien. Ze gebruiken de bacterie als gastheer om zich voort te planten, en schakelen als gevolg de bacterie volledig uit. 

Op handen en voeten

Deze virussen werden met name in monsters van de handen en voeten gevonden. Dit verraste de wetenschappers zeker niet aangezien wij met onze handen en voeten in veel aanraking komen met onze omgeving. Maar welke specifieke functie deze virussen hebben binnen onze huidmicrobioom, is nog niet bekend. Daarvoor moet nog verder onderzoek naar gedaan worden. Wellicht vormen ze een eerste afweer door mogelijk ziekteverwekkende bacteriën van buitenaf uit te schakelen,

In de kinderschoenen

Deze ontdekking draagt bij aan een beter en meer compleet beeld van het huidmicrobioom. En dat is van groot belang. De huid is het grootste orgaan van de mens en speelt een belangrijke rol als barrière voor veel ziekteverwekkers. Veel huidziektes worden dan ook gekoppeld aan verschillende microben. Door te kijken naar de huid en welke microben daarop welke rollen spelen, kunnen we een beter begrip krijgen van  de gezondheid van de huid. En mede daardoor ook de behandelingen ervan.

Echter staat het onderzoek naar de huidmicrobioom nog in de kinderschoenen. Dit onderzoek bewijst hoeveel er nog te ontdekken is. Het onderzoek is namelijk gedaan onder een vrij kleine groep mensen afkomstig van Noord-Amerika. Om een beter beeld van onze huidmicroben, en daarmee de gezondheid van onze huid te krijgen is het van groot belang meer onderzoek te doen met meer mensen en met proefpersonen van verschillende afkomsten.

Bronnen

https://scientias.nl/twintig-nieuwe-jumbovirussen-ontdekt-op-de-menselijke-huid/
https://www.nature.com/articles/s41564-021-01011-w