None

Een wand vol ‘aaibare’ schimmels in ARTIS-Micropia

– mei 31, 2021

ARTIS-Micropia is vanaf 5 juni weer open en presenteert deze maand haar grootste kunstobject tot nu toe: The Fungal Wall. Speciaal voor ’s werelds enige microbenmuseum ontwierp kunstenaar Lizan Freijsen een wandcompositie van handgetufte, wollen tapijten, geïnspireerd op de schoonheid van het onzichtbare leven om ons heen. De kleurrijke patronen van deze ‘aaibare’ schimmels symboliseren de groei en symbiose tussen verschillende schimmels en in korstmossen. The Fungal Wall begeeft zich op het snijvlak van kunst, wetenschap en design en wordt permanent onderdeel van de museumopstelling.

“Juist in deze tijd is het belangrijk dat er een positief licht schijnt op de relatie tussen mens en microben. Zonder microben zouden wij mensen immers niet bestaan. Lizan Freijsen neemt onze poging om schimmels uit onze dagelijkse omgeving te verbannen als uitgangspunt voor haar artistieke werk. Door de transformatie naar kunst, visualiseert ze juist hun schoonheid. Met The Fungal Wall brengt Micropia wetenschap en kunst samen, en hopen we dat bezoekers zich nog meer zullen verwonderen over het onzichtbare, maar onmisbare leven om ons heen”,  aldus Jasper Buikx –microbioloog en hoofd van Micropia.

Kunstenaar Lizan Freijsen werkte 1,5 jaar aan de enorme wandcompositie. “De locatie van Micropia is voor mijn werk de perfecte omgeving. De schimmelkleden komen hier echt thuis. Het neerdalen via de trap geeft de bezoeker een bijzonder perspectief op het ‘universum’ van de microben, dat The Fungal Wall is geworden. We willen mensen kennis laten maken met de wereld van de textiel, wetenschap én kunst. Het ontstaan en de uitwisseling tussen deze disciplines is op bijzondere wijze vastgelegd in korte films. Door groei- en maakprocessen inzichtelijk te maken, hopen we een belangrijke bijdrage te leveren aan de waardering én verbeelding van deze wonderlijke micro-organismen.”

Het proces van schimmelgroei en handtuften in beeld

The Fungal Wall is financieel mogelijk gemaakt dankzij bijdrages van het Mondriaan Fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.  De wandkleden zijn tot stand gekomen dankzij intensieve samenwerking tussen het TextielLab van Textielmuseum Tilburg, Tapetes Beiriz in Noord-Portugal, Micropia, en Lizan’s eigen studio in Rotterdam. Het maakproces  van The Fungal Wall is vastgelegd in een mini-documentaire door Marieke van der Lippe. Hierin is ook het groeiproces van schimmels gevisualiseerd in korte timelapses door Wim van Egmond. Deze mini-documentaire is vanaf 17 juni te zien in Micropia.

Een veilig en onbezorgd bezoek

Net als afgelopen jaar zijn ook nu de nodige maatregelen getroffen om een veilig en onbezorgd bezoek aan Micropia mogelijk te maken. Bezoekers reserveren hun tickets en starttijd via de website en er geldt een maximum aantal bezoekers om drukte in het museum te voorkomen. In het museum zijn duidelijke looproutes met eenrichtingsverkeer aangegeven om de  1,5 meter afstand tot andere bezoekers en medewerkers te garanderen. Er zijn diverse hygiënemaatregelen getroffen, zo zijn er op meerdere plekken desinfecterende middelen beschikbaar en worden de opstellingen frequent schoongemaakt.