None

Blauwalg produceert duurzame olie

– mrt 24, 2020

Oliepalmen, sojaplanten en zonnebloemen zijn wereldwijd onmisbaar als bron van olie. Een nadeel van deze plantaardige olie is dat het verbouwen van planten veel ruimte kost die je ook kunt gebruiken om voedsel op te verbouwen.

Duitse onderzoekers vonden een opvallende oplossing voor dit probleem: zij toonden aan dat de blauwalg Synechocystis ook in staat is om olie te produceren. Blauwalgen zijn, anders dan de naam doet vermoeden, geen algen. Ze worden ook wel cyanobacteriën genoemd, en horen dus bij het domein van de bacteriën.  

De olie waar het om gaat wordt ook wel triacylglycerol (TAG) genoemd. Planten produceren TAG als energievoorraad voor magere tijden. TAG wordt verwerkt in ons eigen eten, denk bijvoorbeeld aan zonnebloemolie, maar ook in veevoer.  Met een kleine chemische aanpassing is TAG ook geschikt als grondstof voor biodiesel.

Eerder werd er al onderzoek gedaan naar micro-algen (dit zijn wél planten) als bron voor olie. Micro-algen groeien namelijk in water, niet op het land. En daar hebben we meer dan genoeg van op deze planeet. Een nadeel van de micro-algen is dat ze niet zo gemakkelijk te kweken zijn. De Duitse wetenschappers hebben goede hoop dat dit bij blauwalgen makkelijker gaat. De cel van een bauwalg zit namelijk veel simpeler in elkaar. Dit betekent het een stuk makkelijker is om de blauwalgcellen met behulp van biotechnologische technieken zo aan te passen dat ze snel en veel olie produceren.