None

Amsterdamse leerlingen leren over de watermicroben in hun stad

– nov 16, 2020

Afgelopen week hebben Amsterdamse schoolkinderen in het kader van het project 'The Water We Breathe' meer geleerd over microben in het water. Micropia is momenteel helaas gesloten, maar de leerlingen hebben hun programma toch online kunnen volgen. Met een vlog, een virtuele workshop en een live-interview met Micropia hebben de leerlingen ontdekt waarom algen en blauwalgen ontzettend belangrijk zijn voor ons.

(Zuur)stof tot nadenken

Verspreid over de maand november zouden 24 klassen van verschillende Amsterdamse scholen naar Micropia komen voor een driedelige programma. Vanwege de tijdelijke sluiting van musea en andere culturele instellingen die sinds 5 november geldt, volgt een deel van de klassen het programma nu online. Door opdrachten te maken aan de hand van een vlog, een virtuele tekenworkshop te volgen over algen en blauwalgen en een laborant van Micropia te interviewen in een live videogesprek, ontdekten de leerlingen waarom microben in het water zo belangrijk zijn. Algen en blauwalgen kunnen net als planten suikers maken uit koolstofdioxide, dit heet fotosynthese. Daarbij produceren deze groene  meer dan de helft van alle zuurstof op aarde en zijn daarmee onmisbaar voor alle ademende levende wezens op aarde, waaronder de mens.

The Water We Breathe

Tijdens het educatieve project ‘The Water We Breathe‘ (letterlijk: het water dat we ademen) leren de Amsterdamse schoolkinderen in een serie interactieve workshops meer over het onmisbare leven in het Amsterdamse water dat we niet met onze eigen ogen kunnen zien. Zo verzamelen de kinderen water in hun eigen omgeving en testen het zuurstofgehalte bij de Universiteit van Amsterdam. In Micropia ontdekken de leerlingen meer over de microben in het water. Uiteindelijk wordt er in het kader van het Amsterdam Light Festival samen met kunstenaars van Stichting Nieuwe Helden een groot kunstwerk gebouwd uit alle potjes met water en algen.

Wil jij ook met je klas naar Micropia? Klik  hier  voor meer informatie.