None

Foto: Cyanobacteriën van het geslacht Synechocystis zijn eenvoudig te kweken en worden daardoor veel gebruikt in de biotechnologie. Foto, Micropia.

Dagelijkse workshops ‘Duurzame microfabriekjes’ in Micropia tijdens herfstvakantie

– okt 7, 2020

Van 10 tot en met 25 oktober (herfstvakantie) kunnen bezoekers van ARTIS-Micropia dagelijks de workshop ‘Duurzame microfabriekjes’ volgen. Tijdens deze workshops, die gegeven worden middenin het museum, mogen bezoekers hun handen uit de mouwen steken en even laborant worden.

Ontdek hoe cyanobacteriën, ook wel bekend als blauwalgen, gekweekt worden en welke handige stofjes deze ‘duurzame microfabriekjes’ voor ons kunnen maken. Micropia organiseert de workshops in samenwerking met iGEM Amsterdam. Dit team van studenten van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam houdt zich bezig met nieuwe toepassingen van microben voor een duurzame toekomst. De eerste workshops vinden plaats op de Dag van de Duurzaamheid (zaterdag 10 oktober), de dag waarop landelijk een krachtig signaal wordt afgegeven dat duurzaamheid noodzakelijk is voor onze toekomst. De workshops zijn gedurende de hele herfstvakantie te doen, dagelijks tussen 13.00 tot 15.00 uur. Kom langs en ontdek hoe microben onze toekomst kunnen verduurzamen. 

Microben als duurzame oplossing 

We leven met steeds meer mensen op aarde. Veel van onze dagelijkse producten worden gemaakt van fossiele grondstoffen en zorgen voor uitstoot van schadelijke stoffen en broeikasgassen. Om onze aarde te beschermen en het maken van producten ook in de toekomst veilig te stellen, moeten we duurzamer gaan produceren. De kleinste wezens op aarde kunnen ons daarbij helpen. Als microben zoals bacteriën, algen en schimmels op grote schaal worden ingezet in het productieproces, kunnen we de industrie milieuvriendelijker maken. Het inzetten van cyanobacteriën, beter bekend als blauwalgen, is hiervan een voorbeeld. Ondanks hun slechte naam, produceren deze microben een groot deel van onze zuurstof en zijn ze onmisbaar voor ons voortbestaan. Maar ook voor onze toekomst zijn ze van grote waarde, ze maken namelijk allerlei handige stoffen en nemen daarbij CO2 op.

Stabiel produceren met blauwalgen

iGEM is een jaarlijkse internationale wedstrijd waarin studenten op zoek gaan naar nieuwe toepassingen met microben om zo maatschappelijke problemen op te lossen, variërend van nieuwe materialen, schone energie en medicijnen. iGEM Amsterdam, bestaande uit studenten van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam, laat met hun project zien dat  cyanobacteriën kunnen bijdragen aan duurzamere productie. Om deze ‘microfabriekjes’ efficiënter te laten draaien, ontwikkelt het team van iGEM Amsterdam een speciaal computerprogramma. Dit programma rekent uit hoe de bacteriën bestaande en nieuwe stofjes, waaronder aspirine en zoetstoffen, op een stabielere wijze kunnen produceren. En door deze stabielere productie op grote schaal te realiseren, hopen de studenten biotechnologie duurzamer te maken. 

Workshops

De iGEM-studenten nemen vanaf 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, tot en met 25 oktober Micropia-bezoekers mee op ontdekkingsreis door de wereld van duurzame microben. Iedere dag van 13.00 tot 15.00 uur zijn er midden in Micropia drie gratis inloopworkshops te volgen over het inzetten van cyanobacteriën voor een groenere toekomst. Wil je ontdekken hoe deze duurzame microfabriekjes gekweekt worden en welke handige stofjes ze maken? Reserveer hier een tijdslot voor je museumbezoek.

Reserveer je starttijd

Wat:

 Workshop Duurzame microfabriekjes

Waar:

Micropia

Wanneer: 

 10  t/m 25 oktober, dagelijks van 13.00-15.00 uur

Toegang:

Meedoen is gratis. Je hebt wel een toegangskaart voor Micropia   nodig. Reserveren van een starttijd is verplicht.