None

Een Drosophila melanogaster, beter bekend als fruitvlieg, op een van zijn favoriete maaltjes: de banaan.

Microben in fruitvliegen helpen elkaar en de fruitvlieg

– okt 13, 2020

Afgelopen zomer was het warm en broeierig in Nederland. Grote kans dat je gedurende dit seizoen een gast tegen bent gekomen in je keuken: de fruitvlieg. Hij doet het goed op alles wat overrijp en zoetig is, met als favoriet tropische vruchten. Voor je het weet zit je keuken vol met de kleine vliegjes. Maar fruitvliegen zijn niet overal ongewenst. In de wetenschap wordt de nederige fruitvlieg regelmatig gebruikt als modelorganisme. Zo worden ze bijvoorbeeld gebruikt voor onderzoek naar gedrag, genetica, en metabolisme. Ook de fruitvliegendarm en de daarin levende microben, het microbioom, krijgt regelmatig aandacht. Recentelijk is daarbij iets interessants ontdekt: de microben in de fruitvlieg helpen elkaar te overleven.

Dynamisch duo

In een nieuw onderzoek werd specifiek gekeken naar twee bacteriën die in de darm van de fruitvlieg voorkomen: Acetobacter pomorum en Lactobacillus plantarum. A. pomorum is een bacterie die ook door de mens wordt ingezet, bijvoorbeeld bij het maken van azijn. L. plantarum is een veelvoorkomende soort melkzuurbacterie die je kunt vinden in allerlei gefermenteerde voeding zoals bijvoorbeeld yoghurt en zuurkool. Om goed te kunnen kijken naar wat deze bacteriën doen hebben de onderzoekers fruitvliegen zonder andere bacteriën in hun darmen gemaakt. Na het geven van Acetobacter en Lactobacillus werd er met verschillende technieken gekeken naar hoe de bacteriën en de vlieg zich gedroegen. Zouden de twee soorten bacteriën elkaar de tent uitknokken of zouden ze vredig samenleven? 

Samen sterk

Het resultaat bleek te zijn dat de bacteriën nog veel verder gaan dan alleen samenleven. De Acetobacter en Lactobacillus blijken elkaar te voorzien in essentiële voedingsstoffen op het moment dat deze ontbreken voor één van de twee soorten. Sommige stoffen worden zelfs op en neer gependeld van soort naar soort waarbij om de beurt een deel van een verteringsproces volbracht wordt. Daarmee helpen de bacteriën elkaar te overleven in moeilijkere tijden waarin de vlieg niet eet wat een van de twee bacteriën nodig heeft. Een bijzondere vriendschap!

Beïnvloeding door microben

De twee bacteriën lijken zelfs samen te werken om de keuzes van de fruitvlieg voor bepaalde voedingssoorten te beïnvloeden. Fruitvliegen die op een dieet met te weinig essentiële aminozuren (de bouwstenen van eiwitten) werden gezet kregen zoals verwacht meer trek in eiwitrijke voeding. Verassend genoeg blijkt echter dat de fruitvliegen met grote hoeveelheden Acetobacter en Lactobacillus meer zin kregen in suikerrijk eten. Het lijkt dus alsof de fruitvlieg dan iets doet wat misschien wel leuk is voor de bacteriën, maar niet voor de fruitvlieg zelf. 

Voordeel voor de fruitvlieg

Gelukkig hebben niet alleen de microben baat van hun samenwerking en het beïnvloeden van de fruitvlieg, ook de fruitvlieg zelf haalt er voordeel uit. De aminozuren die de fruitvlieg nodig heeft en niet binnenkrijgt met de suikerrijke voedingskeuze worden waarschijnlijk voorzien door de bacteriën. Bovendien blijken deze fruitvliegen vervolgens meer eitjes te kunnen leggen dan fruitvliegen die de twee bacteriën niet kregen. Zo helpt iedereen elkaar.

Hoe zit het bij ons?

Wij mensen hebben ook een microbioom in onze darm. De hele dag helpen gigantische hoeveelheden bacteriën ons met van alles en nog wat. Maar nu we weten dat de bacteriën in de darm van de fruitvlieg beslissingen over eten kan beïnvloeden moeten we onszelf toch gaan afvragen of dat bij ons misschien ook wel zo is. Heb jij zin in een aardappelsalade of fluisteren je darmmicroben je dat in?    

Wil jij de microben die in jouw darmen leven een ontmoeten? Kom dan naar Micropia en probeer de Bodyscan, of neem een kijkje door de microscoop naar een echte Lactobacillus.

Bronnen
https://www.nature.com/articles/s41467-020-18049-9