None

‘Corona gaat viral’, was het de vleermuis, het schubdier of de mens?

ARTIS-Micropia onthult nieuwe opstelling – sep 1, 2020

Vandaag onthult Micropia, het enige museum ter wereld over microben, de nieuwe museale opstelling ‘Corona gaat viral’. Met deze opstelling wil Micropia de huidige coronapandemie van achtergrondinformatie voorzien.

Virussen hebben vaak een slechte naam. Het coronavirus past in het rijtje van beruchte virussen die een grote impact hebben op de mensheid en de samenleving, zoals hiv en ebola. Toch zijn de meeste virussen erg nuttig en zelfs essentieel voor ons bestaan: ze houden bijvoorbeeld bacteriële ziekteverwekkers in toom. Naast de bestaande opstellingen in Micropia met virusmodellen van hiv, ebola en het pokkenvirus is nu ook het coronavirus te zien. Het nieuwe coronavirus, SARS-CoV-2 genaamd, is een stam die nog niet eerder bij mensen is geïdentificeerd. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. Virussen uit de coronafamilie zijn normaal gesproken te vinden bij dieren, zoals vee, kamelen en dromedarissen, katachtigen en vleermuizen. Het komt niet vaak voor dat een virus overspringt naar mensen. Dit heet zoönose.

Interactieve corona-opstelling 

De nieuwe opstelling is een combinatie van een opgezet schubdier, in bruikleen van Natura Docet Wonderryck in Twente, en een 3D-geprint natuurgetrouw model van het coronavirus. Dit model is gemaakt van kunststof en is ongeveer 15 cm in diameter. In werkelijkheid is het virus ongeveer 125 nanometer in doorsnede. Het virus is te herkennen aan de knuppelvormige stekels op het membraan waardoor het de naam ‘corona’ - Latijn voor ‘kroon’ - heeft gekregen.

Gratis online talkshow

Naast de museale opstelling organiseert de ARTIS-Academie op donderdag 10 september de gratis online talkshow ‘Het is niet de schuld van de vleermuis’, die je thuis vanaf de bank kunt volgen. Wetenschapsjournalist Maarten Keulemans (de Volkskrant) presenteert en er is een interview met viroloog Marion Koopmans en wildlife crime onderzoeker Pauline Verheij, ARTIS-dierenarts Martine van Zijll Langhout vertelt over zoönoses, filosoof Victor Gijsbers draagt een column voor, Ype Driessen verzorgt een fotostrip en Bruno van Wayenburg zorgt voor een animatie.

Micropia

Micropia is al bijna 6 jaar het enige museum waar het onzichtbare leven écht zichtbaar wordt gemaakt. Het museum wil jong en oud enthousiasmeren voor de kleinste en succesvolste organismen; microben. Micropia heeft al meer dan een half miljoen nationale en internationale bezoekers ontvangen en is een onmisbaar onderdeel van ARTIS, waar dieren, planten, microben en sterren samenkomen in een monumentale omgeving. Naast een fysiek museum is het een plek waar wetenschap en publiek samenkomen, wat zich onder andere uit in de positie van Remco Kort als Micropia-hoogleraar verbonden aan de Vrije Universiteit.