None

ARTIS-Micropia vanaf 1 juni weer open voor publiek

– mei 28, 2020

ARTIS-Micropia opent vanaf maandag 1 juni haar deuren. Om een veilig en leerzaam bezoek mogelijk te maken voor alle bezoekers, zijn er een aantal veiligheids- en hygiënemaatregelen getroffen. Minder mensen tegelijk in het museum en een looproute bijvoorbeeld. Ook is voor iedereen het voorafgaand reserveren van een starttijd noodzakelijk. “Juist in deze tijd is het belangrijk dat het verhaal van de positieve relatie tussen mens en microben wordt verteld: het grootste gedeelte van de microben is ongevaarlijk en zelfs onmisbaar voor onze gezondheid”, aldus Jasper Buikx –microbioloog en hoofd van Micropia.

Tijdelijke maatregelen

Net als ARTIS gaat ook Micropia werken met starttijden; het is voorlopig verplicht om voorafgaand aan een bezoek via de website een toegangskaart aan te schaffen en een datum en tijdslot te reserveren. In het museum zijn duidelijke looproutes met eenrichtingsverkeer aangegeven om de 1,5 meter afstand tot andere bezoekers en medewerkers te garanderen. Er zijn diverse hygiënemaatregelen getroffen, zo zijn er op meerdere plekken desinfecterende middelen beschikbaar en worden de opstellingen frequent schoongemaakt. Om te voorkomen dat bezoekers elkaar kruisen bij het in- en uitgaan van het museum, is er een tijdelijke ingang aan de Plantage Kerklaan. De oorspronkelijke ingang aan het Artisplein doet tijdelijk dienst als uitgang. Verder wordt schoolbezoek pas vanaf het nieuwe schooljaar weer ontvangen.

Virussen: goed versus slecht

Door het coronavirus krijgen virussen een nóg slechtere naam dan dat ze al hebben. Veel mensen denken bij het woord ‘virus’ alleen maar aan gevaarlijke ziekteverwekkers. En soms hebben we inderdaad te maken met een vijand, zoals het coronavirus. Maar veel vaker hebben we ze keihard nodig; zonder microben zouden we namelijk niet bestaan en niet overleven. Veel virussen houden het aantal mogelijk schadelijke bacteriën in ons lichaam onder controle. Daarnaast blijken virussen goed van pas te komen in genetisch onderzoek. Ben je benieuwd wat het coronavirus nu precies is en waar het vandaan komt? Tijdens een bezoek aan Micropia ontdek je er meer over en kun je je vragen stellen aan een van de laboranten in het museum.

Doe het zelf

Ben je op dit moment niet in de gelegenheid om Micropia te bezoeken? Ook voor de thuisblijvers blijft er veel te zien en te doen, want online gaan we door met vlogs van onze laboranten. Ook zijn er experimenten voor thuis, gratis lesstof en microbenkleurplaten te downloaden via de website. Kijk voor alle informatie op www.micropia.nl/thuis .