None

Prijs voor praktische probiotica gids

– mei 20, 2020

Micropia-hoogleraar Remco Kort en zijn collega’s hebben de Opwijrda-prijs gewonnen met de Nationale Gids van klinisch bewezen probiotica bij antibioticagebruik. De praktische gids werd gekozen als beste artikel dat in 2019 verscheen bij het Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek (NPFO). De jury prijst ‘de originaliteit van het artikel, de validiteit van de boodschap en conclusies en het feit dat het bijdraagt aan de maatschappelijke meningsvorming’.

Ken uzelf (en uw microben)

TNO en ARTIS-Micropia namen al in 2016 het initiatief tot het ontwikkelen van de gids tijdens het Micropia-symposium Ken Uzelf, in aanwezigheid van wetenschappers en vertegenwoordigers uit de beroepspraktijk en het bedrijfsleven. De gids geeft een overzicht van klinisch bewezen probiotica die samen met antibiotica kunnen worden gebruikt om zo antibiotica-geassocieerde diarree te voorkomen. De gids komt voort uit een meta-analyse die Remco Kort samen met collega’s Ger Rijkers, Cyrille Krul en Valeria Agamennone heeft gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BMC Gastroenterology.

Opwijrda-prijs

De Opwijrda-prijs is vernoemd naar apotheker R.J. Opwijrda uit Nijmegen, die in 1864 het Pharmaceutisch Weekblad oprichtte en ruim 25 jaar hoofdredacteur was. Het is de vierde keer dat deze prijs wordt uitgereikt.

Micro-stichting

Aan de prijs is een bedrag van 1000 euro verbonden. Remco Kort wil dit bedrag inzetten voor een nieuwe stichting die hij zal oprichten met Rosanne Hertzberger (microbioloog) en Heleen Eising (gynaecoloog) met als doel het bevorderen van onderzoek naar de rol van micro-organismen in de gezondheid, en het ontwikkelen van probiotische, prebiotische en antibiotische producten en behandelingen. Lees in het themaverhaal meer over de aanpak van het onderzoek en over probiotica.