None

Planten kiezen hun eigen microben

– mei 7, 2020

Het microbioom is ontzettend belangrijk voor onze gezondheid. Hetzelfde geldt voor planten. Maar over de relatie tussen planten en hun microben weten we nagenoeg niets. Een onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Nature brengt daar nu verandering in, en toont aan op welke manier planten hun eigen microbioom kiezen.

Fyllosfeer

Planten zitten vol microben. Deze microben zijn overal te vinden, zowel boven als onder de grond. De microben boven de grond leven in iets wat de fyllosfeer heet, terwijl onder de grond de microben in de rhizosfeer zitten. We weten dat de microben in de fyllosfeer belangrijk zijn voor de gezondheid van de plant. Maar op welke wijze en waarom de plant deze microben selecteert was tot voor kort onbekend. Een groep Chinese wetenschappers ontdekte dat de plant op twee manieren kiest: op basis van zijn immuunsysteem en via de vochtcontrole in zijn bladeren.

Onbalans

De onderzoekers schakelden het immuunsysteem en de vochtcontrole van de plant uit. En zoals ze al verwachtten, ontstond er een onbalans in de fyllosfeer. Net als bij een mens, kan een onbalans in de darmmicroben allerlei gevolgen voor de gezondheid hebben. Dat was ook het geval bij de plant. Beide selectiemechanisme zijn dus onmisbaar voor de plant, want door de juiste microben te kiezen blijft de plant gezond. Het is dan ook niet erg verrassend dat de genen die voor beide systemen verantwoordelijk zijn, al erg oud zijn en in bijna alle planten voorkomen. Het is logischerwijs ook belangrijk welke microben beschikbaar zijn. Microben die niet op de plant leven, kunnen ook niet geselecteerd worden. Om gezond te blijven is de plant dus zowel afhankelijk van de microben uit zijn omgeving als van zijn eigen genen.

Wil je meer weten over ontwikkelingen in de microbiologie en hoe microben ons helpen, bekijk dan onze nieuwsberichten .

Bronnen

http://dx.doi.org/10.1038/s41586-020-2185-0

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200413103534.htm