None

Darmbacterie helpt ons bij het voorkomen van Parkinson

– feb 5, 2020

We leren steeds meer over ons microbioom. Alle bacteriën, gisten en andere microben op en in ons lichaam zijn onmisbaar. Ze helpen je voedsel te verteren, produceren vitamines en hormonen, en trainen je immuunsysteem. Onderzoekers van de universiteiten van Edinburgh en Dundee hebben nu ontdekt dat de bacterie Bacillus subtilis, een veelvoorkomende darmbacterie, zelfs zou kunnen helpen de progressie van de ziekte van Parkinson te kunnen voorkomen.

De ziekte van Parkinson is een ziekte waarbij zenuwcellen van het centrale zenuwstelsel langzaam afsterven. De oorzaak van de ziekte is nog onbekend. Vermoedelijk ontstaat Parkinson door een combinatie van erfelijke factoren en omgevingsfactoren. Over één van die omgevingsfactoren is nu meer duidelijkheid: de bacterie B. subtilis zorgt ervoor dat bepaalde eiwitten die giftig zijn voor zenuwcellen niet meer gevormd worden. 

Kleintje tegen klonters

Precies genomen gaat het om het eiwit alfa-synucleïne, dat samenklontert in zenuwcellen. Alfa-synucleïne is een noodzakelijk eiwit in menselijke cellen dat mede zorgt voor het intact houden van het DNA. Als dit eiwit echter abnormaal gaat samenklonteren is het giftig voor zenuwcellen, waardoor deze langzaam afsterven. B. subtilis produceert stoffen die deze samenklontering tegengaan. Deze stoffen worden opgenomen in de darmen en komen via de bloedbaan overal in ons lichaam terecht.

Dienstdoende darmbewoner

B. subtilis is een van de best bestudeerde bacteriën. Voordat antibiotica werden geïntroduceerd, werd B. subtilis regelmatig ingezet als alternatief middel bij gastro-intestinale klachten. Onderzoek toont aan dat deze bacterie positief werkt op onze spijsvertering en een pakket aan eigen antibiotische stoffen produceert. Eigenlijk is deze darmbewoner dus ook een probiotische bacterie, omdat het, volgens de definitie, een levend micro-organisme is dat een gezondheidsbevorderend effect heeft. Dat het onze gezondheid bevorderd is echter vaak lastig wetenschappelijk te bewijzen, en kan variëren van persoon tot persoon.

Hoewel het onderzoek met betrekking tot Parkinson zich nog in een vroege fase bevindt, zijn de onderzoekers optimistisch. Uit deze publicatie blijkt maar weer eens dat microben in onze darmen veel voor onze gezondheid kunnen betekenen.

Bron