None

Innovatieve pleister Q-patch wint Microbiome Award

– jan 23, 2020

Met het concept van de Q-patch won Annika Dokter vanmiddag de Microbiome Award. Dokter ontwikkelde een idee voor een innovatieve pleister die het genezingsproces van chronische wonden kan bevorderen. Chronische wonden zoals doorligplekken komen door de langere levensduur van mensen steeds vaker voor. De pleister biedt een alternatief voor de huidige tekortschietende antibioticabehandelingen. Het voorstel werd geschreven in het kader van de collegereeks Human Microbiome in Health and Disease. De Microbiome Award biedt Dokter de kans om het voorstel te presenteren aan een netwerk van wetenschappers tijdens het inVIVO Planetary Health Congres dat in juni bij KIT Royal Tropical Institute en ARTIS zal plaatsvinden.

Microbiome award 1920x1080.png

Winnares Annika Dokter en Micropia-hoogleraar Remco Kort. Foto ARTIS-Micropia, Eline Klaver.

Q-Patch

Chronische wonden komen steeds vaker voor. Deze wonden sluiten ondanks medische behandelingen niet snel genoeg. Een van de oorzaken daarvan is dat bacteriën zich in de wond nestelen en deze openhouden. De bacteriën bouwen daarbij een beschermingslaag om zich heen. Zo’n laag heet een biofilm. Bacteriën zijn daardoor veel lastiger te bestrijden. Nu gebeurt dat nog vaak met antibiotica. Deze veelal langdurige behandeling heeft veel negatieve bijwerkingen, zoals antibioticaresistentie en een verstoring van het microbioom. Daarom zijn alternatieve behandelingen hard nodig. De Q-patch richt zich op een belangrijk onderdeel in de vorming van een biofilm: quorum sensing (QS). QS is een communicatiesysteem dat bacteriën gebruiken bij het maken van een biofilm. De Q-patch bevat de stof thiophonene T310 die de quorum sensing verstoort en daarmee de aanleg van een biofilm tegenhoudt. Doordat de Q-patch de wond ook afschermt, wordt deze beschermd tegen ziekteverwekkers en vervuiling van buitenaf.

Microbiome Award

Microbiologie onderzoekt de kleinste organismen, zoals schimmels, gisten en bacteriën. Deze micro-organismen zijn het machtigste leven op aarde. De Microbiome Award is in het leven geroepen om studenten enthousiast te maken voor microbiologie. Jaarlijks geeft Micropia-hoogleraar Remco Kort een collegereeks over het menselijk microbioom en hoe deze functioneert bij ziekte en gezondheid. De studenten schrijven aan het eind van de reeks een onderzoeksvoorstel met hun pas opgedane kennis over het microbioom en recent onderzoek daarnaar. Het voorstel beschrijft een innovatieve toepassing van microben, die ten goede kan komen aan onze gezondheid of die van onze planeet. De schrijver van het winnende voorstel maakt kans om het voorstel te presenteren aan een netwerk van wetenschappers tijdens het InVIVO Planetary Health Congres.