None

Beerdiertjes crashen op de maan

– aug 14, 2019

Bij de crash van een Israëlische maanlander zijn een aantal beerdiertjes vrijgekomen op het oppervlak van de maan. De microben, die bestand zijn tegen het vacuüm van de ruimte, zullen daar waarschijnlijk kunnen overleven.

Toen de Israëlische onbemande maanlander afgelopen april op de maan crashte, had het vaartuig naast een bibliotheek van de menselijke geschiedenis, ook een aantal beerdiertjes, microscopische dieren, aan boord. Het is mogelijk dat bij de ongeplande crash op het maanoppervlak deze microdiertjes vrij zijn gekomen.

Ruimtevaartorganisaties zijn gebonden aan het Ruimteverdrag uit 1966, waarin staat dat ze moeten voorkomen dat ze de ruimte besmetten met afval, of met microben.  Door de crashlanding is dat helaas niet gelukt.

Extreme overlevers

Beerdiertjes zijn bij uitstek de soort die kan overleven op de maan. De microdiertjes zijn in staat om bijna al het water uit hun lichaam te stoten en een soort winterslaap in te gaan. Tijdens deze zogenaamde cryptobiose kunnen de beerdiertjes bijna alle omstandigheden aan. 

Op Aarde overleven ze op die manier de hoge druk in het diepst van de oceaan of dodelijke radioactieve straling.  Bij eerdere experimenten met de microdiertjes bleek dat ze zelfs het vacuüm van de ruimte kunnen overleven. 

Voor een complete overwoekering van de maan met beerdiertjes hoeven we niet bang te zijn. De beerdiertjes worden pas weer wakker uit hun winterslaap als er water in de buurt is. Hoe lang de beerdiertjes op de maan kunnen blijven leven is niet bekend. Misschien zullen toekomstige astronauten de microben ophalen om ze weer tot leven te wekken