None

Vergeten veldgids vs. multiresistente bacteriën

– jun 28, 2019

Amerikaanse wetenschappers onderzochten drie planten uit een bijna-vergeten veldgids uit 1863. Wat bleek: alle drie de planten hadden antimicrobiële eigenschappen.

Wereldwijd wordt te veel en op een verkeerde manier antibiotica gebruikt, met resistente bacteriën tot gevolg. Multiresistente bacteriestammen zijn zelfs ongevoelig voor bijna alle veelgebruikte antibiotica. Daarom zochten onderzoekers van de Emory Universiteit in Atlanta (VS) naar een alternatief in een veldgids daterend uit de Amerikaanse Burgeroorlog.

De onderzoekers vonden drie hoopgevende planten in de gids. Extracten van de drie soorten werden getest op enkele multiresistente bacteriestammen, met opvallende effecten. De planten bleken de groei van de bacteriën te belemmeren, de aanmaak van biofilm tegen te gaan, en bepaalde signalen te blokkeren. '

Van de onderzochte bacteriën Aceinetobacter baumanniien en Klebsiella pneumoniae zijn er regelmatig uitbraken in Nederlandse ziekenhuizen, de laatste volgens het RIVM in 2017. De derde bacterie Staphylococcus aureus leeft bij veel mensen op de huid of in de neus. Dit wordt pas gevaarlijk als je de multiresistente bacteriestam MRSA bij je draagt en deze in de bloedsomloop terecht komt. 

“Als we de componenten kunnen identificeren die voor de antimicrobiële eigenschappen zorgen, zou ons onderzoek uiteindelijk kunnen bijdragen aan de moderne wondverzorging” aldus Micah Dettweiler, een van de onderzoekers. “Ik ben er heilig van overtuigd dat we nog veel kunnen leren van de kennis van onze voorouders.” 

Bronnen:  sciencedaily en nature.com