None

Feestelijk voedsel en de invloed op je darmmicroben

– dec 24, 2019

Kerstontbijt, gourmetten, een uitgebreid vijfgangendiner en oliebollen met champagne: in december ziet ons dieet er vaak een stuk anders uit dan de rest van het jaar. Met meer vet, meer alcohol en andere ongezonde dingen. Verandert deze wisseling in dieet ook de samenstelling van je microben in je darmen?

Stabiel microbioom

Ons microbioom, de verzameling van micro-organismen in ons lichaam, blijft redelijk stabiel gedurende je leven. De aantallenverhouding tussen de soorten kan wel snel veranderen. Dit kan bijvoorbeeld door ziekte, medicijnen, gewicht, beweging of je dieet. Wetenschappers ontdekten dat een verandering in je dieet al binnen een paar dagen weerspiegeld wordt in de darmmicrobiota. Het eten van veel vlees en kaas zorgt er bijvoorbeeld voor dat het aantal bacteriën dat plantaardige vezels afbreekt sterk afneemt. Groente eten daarentegen helpt om de populatie weer stabiel te krijgen. 

Een vezelrijk dieet is dus goed voor onze darmen. Onderzoekers hebben bij muizen bekeken wat het effect is om een vezelrijk dieet te vervangen voor een dieet met veel vetten, suikers en eiwitten . Het aangepaste eetpatroon was terug te zien in de darmen van de dieren, en op hun gezondheid. Veelvoorkomende soorten bacteriën werden zeldzaam, en zeldzame soorten namen juist toe. Hun darmen werden kleiner, en de muizen kregen meer ontstekingen in hun darmen.

Ook uit een ander onderzoek blijkt dat vet eten effect heeft op je darmen, en nog snel ook. Binnen 24 tot 48 uur na het eten van vetrijk voedsel neemt het aantal bacteriën die zorgen voor de opname van vetten al toe. Deze bacteriën scheiden enzymen uit die vet verteren en stimuleren de absorptie van vet. Als de bacteriën echter continue aanwezig zijn, kan dit ertoe leiden dat je te veel gaat eten, en daardoor aankomt. 

Kies voor rode wijn en chocolade

Vet eten is niet de enige boosdoener deze maand. Tijdens de kerstborrels vloeit de drank meestal rijkelijk en in kerstpakketten is een fles wijn of biertjes vaak een vast onderdeel. Alcohol zelf heeft geen invloed op je darmmicrobioom. De stof alcohol wordt opgenomen in je bloed, en bereikt je darmen daarom niet. De rest van je drankje bereikt je darmen wel, en heeft invloed op de diversiteit aan bacteriesoorten in je darmen. Hoe hoger de diversiteit, hoe gezonder ons microbioom is. Uit een onderzoek naar deze samenstelling in onze darmen bleek dat het eten en drinken van rode wijn, chocolade, koffie, thee, karnemelk en fruit zorgt voor een hoge diversiteit. Het tegenovergestelde effect bleek juist te komen bij volle melk, frisdrank, snacks en bier. 

Goede voornemens

Om je microbioom weer gezond te krijgen na december, hoef je niet gelijk alles om te gooien. In een onderzoek naar deze verandering in het darmmicrobiota door te sporten, kwam naar voren dat er maar een paar weken van duurtraining nodig is om de samenstelling en functie van je darmmicroben te veranderen. De mensen die na het onderzoek weer stopten met sporten, hadden zes weken na het onderzoek weer het microbioom dat leek op dat van voor het onderzoek. Dus zelfs als je microbioom niet ongeschonden de feestmaand doorkomt, krijg je al snel weer je normale samenstelling terug als je het in januari weer voor je gangbare routine kiest.