None

Bepaalde palen zorgen voor vreemde verhalen

– dec 18, 2019

In een nieuwsbericht van het AD stond dat de palen in Rotterdamse metro’s, waaraan staande reizigers zich kunnen vasthouden, ‘smerig en ranzig’ zijn, aldus kok en tv-presentator Rob Geus. Er waren namelijk veel bacteriën gevonden. Maar dit betekent niet meteen dat het ook vies is.

Veel is niet vies

In een onderzoek door Rob Geus werd  op sommige plekken in de metro tot wel 1.300 Enterobacteriën per vierkante centimeter gevonden. Tot deze familie van bacteriën behoren veel lichaamseigen bacteriën, en ook enkele pathogenen. Slechts een klein deel van alle bacteriën die we kennen zijn gevaarlijk voor ons. Wetenschappers schatten dit aantal op minder dan 1%. Uit het onderzoek van Geus kwam een ‘lichtpunt’ naar voren: ‘de zeer gevaarlijke bacterie E. coli’ werd niet gevonden. Hoewel er inderdaad enkele ziekmakende stammen van E. coli zijn, dragen veruit de meeste mensen deze veelvoorkomende bacterie gewoon mee in hun dikke darm. Hier vervullen de microben een positieve rol. Ze helpen bijvoorbeeld bij het verteren van voedsel en beschermen je tegen andere schadelijke bacteriën. Daarnaast lijkt 1.300 bacteriën per vierkante centimeter wel veel, maar op je smartphone kunnen tot wel 8.000 bacteriën op dezelfde oppervlakte zitten. Dit zijn vooral je eigen hand- en luchtwegbacteriën. 

Ons onmisbare onderdeel 

Microben zijn onmisbaar voor onze gezondheid, dat staat als een paal boven water. Ieder mens leeft samen met honderdduizendmiljard micro-organismen, ons zogeheten microbioom. Deze verzameling van microben helpt onder andere mee ons voedsel te verteren, produceert vitamines, en traint ons afweersysteem.

Vervoersmaatschappij RET liet in een reactie weten dat ze de hygiëne in de voertuigen maandelijks door een extern bureau laten toetsen. Daarnaast worden de voertuigen dagelijks van binnen volledig schoongemaakt. Door de duizenden handen die elke dag in aanraking komen met de palen in de metro is het logisch dat er handbacteriën achterblijven. Net als op andere plekken waar veel verschillende mensen komen. Voor het allergrootste gedeelte zijn dit dus de nuttige, huideigen bacteriën van de Rotterdamse reiziger. Wie weet neem je dus na een bezoekje aan de Rotterdamse metro een nieuwe, nuttige bewoner voor je microbioom mee