Helende hydrogel van inktvis en bacterie
Het project van het iGEM-team draaide om suckerine. Het eiwit suckerine komt voor in de zuignappen van de Humboldtinktvis (Dosidicus gigas), en is uniek omdat het tegelijk flexibel, samentrekkend en taai is. Het team uit Leiden beschreef een manier om dit eiwit te kweken in een ongevaarlijke onderzoeksstam van de bacterie E. coli, en er vervolgens een zogeheten hydrogel van te maken. Deze hydrogel kan dienen als een bedekkende donorhuid bij brandwonden. Daarnaast kunnen medicijnen in de gel gevoegd worden, waardoor ze geleidelijk vrijkomen en een verzorgende werking hebben op de beschadigde huid.
In Micropia liet het iGEM-team eerder dit jaar zien hoe suckerine wordt gewonnen uit bacteriën tijdens het 5-jarig jubileumweekend van Micropia op 28 en 29 september en het Weekend van de Wetenschap. Micropia is naast het enige microbenmuseum ter wereld ook een plek waar onderzoekers de nieuwste biotechnologische ontwikkelingen binnen de microbiologie kunnen tonen aan een breed publiek. Bezoekers konden door middel van proefjes zelf uitvinden hoe de E. coli bacteriën gekweekt werden, het eiwit uit de bacteriën werd gehaald, en hoe een hydrogel gegoten moest worden.