None

Bacteriële stroom

– okt 31, 2019

Bacteriën die onze koelkasten, tv’s en computers van stroom kunnen voorzien. Het is misschien moeilijk te geloven, maar een team wetenschappers van de Universiteit Antwerpen, de Technische Universiteit Delft en de Universiteit Hasselt heeft recent ontdekt dat dit aannemelijker is dan gedacht.

Spanning onder water

Er is lang gedacht dat biologisch transport van elektriciteit beperkt was tot afstanden van micrometers (0,000001 m). Nu blijkt uit onderzoek door wetenschappers van de universiteiten van Antwerpen, Delft en Hasselt dat er bacteriën zijn die elektrische stromen over een afstand van wel één centimeter (0,01 m) kunnen geleiden. Kabelbacteriën werden een aantal jaar geleden voor het eerst ontdekt in de zeebodem in Denemarken. Deze ketens zijn honderd keer dunner dan een mensenhaar. Voor deze studie heeft het team onderzoekers kabelbacteriën gevonden bij Haven Rattekaai in Zuid-Beveland. Het viel wetenschappers op dat er op plekken waar deze bacteriën gevonden werden elektrische stromen door de zeebodem liepen. Hierdoor werd al langer aangenomen dat kabelbacteriën stroom kunnen geleiden, maar dit was nog niet bewezen doordat onderzoek moeilijk is. Kabelbacteriën overleven namelijk niet als ze blootgesteld worden aan lucht. Met behulp van zelfontwikkelde technieken is het de onderzoekers gelukt om elektrische stroom door kabelbacteriën te meten. Dit gebeurde over een afstand van 10,1 mm (0,0101 m), net iets meer dan één centimeter.

Beladen onderwerp

Naast de afstand hebben de onderzoekers ook ontdekt welk onderdeel van de kabelbacteriën verantwoordelijk is voor dit elektrisch transport. Kabelbacteriën hebben richels op de buitenkant van hun cellen. Vezels in deze richels zorgen voor de geleiding van elektriciteit. Het is nog niet bekend hoe zij precies voor geleiding van elektriciteit zorgen. Verder onderzoek moet uitwijzen welke structuren binnen deze vezels daar verantwoordelijk voor zijn. Inzicht in deze bacteriën en hun geleidende vezels biedt mogelijke toepassingen in toekomstige technologische ontwikkelingen. Deze bacteriën zouden bijvoorbeeld kunnen worden ingezet als biologische stroomkabeltjes, of een bijdrage kunnen leveren aan duurzaam stroom opwekken. Wellicht dat in de toekomst onze smartphones vol zitten met kabelbacteriën