None

Microbiële meelifters in ruimtewater

– okt 28, 2019

In het International Space Station (ISS) zijn bacteriën gevonden in de drinkwatervoorraad. Dit is niet direct reden tot alarm voor de astronauten.

In leidingwater zitten weinig bacteriën. Na verloop van tijd kan het wel zijn dat veelvoorkomende bacteriën in het grondwater of oppervlaktewater groeien aan de binnenkant van waterleidingen. Dit zijn altijd onschuldige soorten. Mogelijke ziekteverwekkers filteren watermaatschappijen er namelijk zorgvuldig uit. Een gelaagde ophoping van microben in een waterleiding of op andere ondergronden, wordt ook wel een biofilm genoemd. 

Heb je nog een goeie biofilm gezien?

De onderzoekers identificeerden de zes meest voorkomende bacteriën in het watersysteem van het ISS. Het bleek dat de zes soorten bacteriën samen robuuste biofilms konden vormen. De enige soort waarbij weghalen af en toe zorgde voor het begeven van de biofilm was Chryseobacterium gleum. Hiermee hebben de onderzoekers opnieuw aangetoond dat het leven in biofilms in waterleidingen een succesvolle samenlevingsvorm is. Ook werd aangetoond dat het niet zo veel uitmaakt welke van de meest voorkomende bacteriën samenwerken, de biofilm komt er wel.

Zuiver onderzoek

Op aarde is drinkwater al schaars, maar dit geldt des te meer voor het ISS. Op het ruimtestation is een geavanceerd waterzuiveringssysteem aanwezig. Dit systeem zuivert urine, zweet en afwaswater en haalt condens uit de lucht. Na de zuivering komt er drinkwater uit dat zelfs schoner is dan het water in de meeste landen op aarde. 

De onderzoekers adviseren dat het zestal bacteriesoorten dat gevonden is, kan worden gebruikt als standaardmodel voor het onderzoeken van biofilms in drinkwatersystemen. Dit advies wordt gegeven omdat deze zes soorten wijdverspreid zijn, onschuldig, en belangrijk bij het vormen van biofilms. Kennis over het vormen en kapotgaan van biofilms is nuttig om te voorkomen dat mogelijke ziekteverwekkers zich nestelen. Door deze ontdekking blijkt dus dat zoiets als microbiologisch ruimteonderzoek nuttig kan zijn voor ons drinkwater op aarde.

Wil je meer weten over de ruimte of ervaren hoe het is om astronaut te zijn? Bezoek het Planetarium in het ARTIS-Park.

Bron