None

3D-geprinte pil kan kennis van het darmmicrobioom verbeteren

– aug 27, 2019

Een groep ingenieurs van de Amerikaanse Tufts universiteit heeft een 3D-pil geprint die monsters kan nemen van het microbioom van het maagdarmkanaal. De monsters kunnen ons helpen in onderzoek naar ziektes waar nu nog weinig over bekend is.

Het microbioom van de mens bestaat uit miljarden microben zoals bacteriën, gisten, archaea en fagen. en speelt een grote rol in de gezondheid van het lichaam. Wanneer er een onbalans ontstaat in het microbioom van je darmen, kan dat leiden tot constipatie, een opgeblazen gevoel en/of diarree. Als de balans niet herstelt, veroorzaakt dit irritatie van het darmkanaal waardoor het risico op infecties en ziekte verhoogd wordt.   

Proefneming met een pil

De 3D-geprinte pil is ontworpen om op een niet-invasieve manier monsters te nemen van alle microben op een specifieke plek in het darmkanaal. Dit is mogelijk door meerdere snufjes. De pH-gevoelige buitenlaag zorgt ervoor dat de pil zonder schade door het zure milieu van de maag de darm kan bereiken. De pil heeft ook een magneetje, waardoor de pil met een magneet buiten het lichaam op één plek gehouden kan worden om van die specifieke locatie een monster te nemen. Tijdens gebruik van de pil kan de inhoud van het darmkanaal door de pil heen stromen terwijl de micro-organismen worden gevangen door een microfilter.

Er is nog veel te leren over de samenstelling van het microbioom op verschillende plekken in het darmkanaal en de samenhang met algemene gezondheid en ziektes. Wanneer de pil geschikt blijkt voor menselijk gebruik zou het een belangrijk hulpmiddel zijn om verschillende darmkanaalziektes of -afwijkingen te onderzoeken. Daarnaast maakt het persoonsspecifieke diagnose en behandeling mogelijk.