None

Slapende bacteriën wakker maken

– jul 23, 2019

Een groep Belgische wetenschappers heeft ontdekt hoe je slapende bacteriën kan wekken. Slapende bacteriën zijn een belangrijke oorzaak van langdurige infecties. Door ze wakker te maken zijn ze gevoeliger voor antibiotica en kunnen patiënten sneller genezen.

Om te kunnen overleven passen bacteriën veel verschillende tactieken toe. Zo kunnen ze de processen in hun cel bijna helemaal stilleggen  en in een soort slaapstand raken. In deze winterslaap zijn ze een stuk minder gevoelig voor gevaar van buiten, zoals hitte of kou, maar het beschermt ze ook tegen antibiotica . Deze rustende bacteriën zijn vaak de oorzaak van langdurige infecties in mensen. Omdat ze niet gevoelig zijn voor antibiotica kunnen ze een kuur overleven. Als de behandeling voorbij is ontwaken de bacteriën weer en gaat de infectie verder.

Een groep microbiologen van de KU Leuven heeft ontdekt hoe bacteriën in slaapstand raken. Ze wisten dat bacteriën in slaapstand raken als er bepaalde poriën in het celmembraan  ontstaan. Door deze poriën verliest de cel veel energie en moet daarom in slaapstand gaan. De Belgische onderzoekers ontdekten dat deze gaten in de cel ontstaan als twee specifieke signaalstoffen, zogenaamde HokB peptiden, met elkaar in contact komen. Toen de onderzoekers deze verbinding verbraken sloten de poriën zich en kan werden de cellen weer wakker.

De onderzoekers hopen dat met deze kennis een techniek te ontwikkelen waarmee slapende ziekteverwekkers wakker gemaakt kunnen worden. Deze wakkere bacteriën zijn weer gevoelig voor antibiotica waardoor een kuur beter aanslaat en er minder antibiotica ingezet hoeft te worden. Dit zou naast een snellere behandeling ook een goed middel tegen antibioticaresistentie   kunnen zijn. Omdat er minder lang medicijnen hoeven te worden gebruikt, hebben ziekteverwekkers minder kansen om zich er tegen leren beschermen. Zo zorgen we dat onze medicijnen goed blijven werken.

Bron: Science Direct