None

Schimmel doodt invasief insect

– mei 20, 2019

In de Verenigde Staten hebben wetenschappers een manier gevonden om de gevlekte lantaarnvlieg te bestrijden. Deze blijkt niet bestand te zijn tegen twee schimmels, de Batkoa major en de Beauveria bassiana. Het bestrijden van de vlieg is belangrijk, omdat ze de oogst van wijndruiven en appels aantasten.

Milieuvriendelijk bestrijden

Een observatie bij een appelboomgaard in de Verenigde Staten leverde nieuwe inzichten op. Toevallig hadden de schimmels B. major en B. bassiana daar op lokale schaal de gevlekte lantaarnvlieg, Lycorma delicatula, uitgeroeid. In de VS is L. delicatula een invasieve soort die de oogst van een hele reeks gewassen bedreigt. De soort is in Europa gelukkig nog niet gesignaleerd. 

Fruitteelt

De gevlekte lantaarnvlieg voedt zich met meer dan zeventig soorten planten, waaronder appels en druiven. De insecten prikken door de bast van het gewas en zuigen het suikerrijke plantensap op. Dit kan leiden tot boomwonden en bladverwelking, waardoor de opbrengst lager is en de prijs van het fruit hoger wordt. Om de vlieg te bestrijden en de gewassen te beschermen worden er pesticiden gebruikt, maar dit is niet milieuvriendelijk. Het gebruik van de schimmels zou dat wel zijn: in tegenstelling tot pesticiden, tasten de twee schimmels alleen de gevlekte lantaarnvlieg aan.

Bron: PNAS