None

Eetbare schimmel ruimt plastic op

– mei 9, 2019

Schimmels kunnen het plasticprobleem oplossen en tegelijkertijd zorgen voor een goedgevuld bord. Bepaalde oesterzwammen verteren namelijk plastic, en blijven gewoon eetbaar voor ons.

Leven van plastic

Plastic is overal om ons heen en wordt dagelijks in enorme hoeveelheden weggegooid. De plasticafvalberg groeit hard, en het duurt maar liefst 400 jaar voordat plastic is afgebroken. Nu blijkt dat sommige eetbare schimmels ons kunnen helpen bij het oplossen van het plasticprobleem. In 2012 is een schimmel ontdekt die kan leven van puur polyurethaan, het meest voorkomende plastic. Recentelijk zijn er in Utrecht succesvolle experimenten geweest met eetbare oesterzwammen die op plastic groeien. 

Voedsel

De oesterzwammen worden gekweekt in een klimaatkamer. In de kamer staan bekers van agar, een gelatineachtige substantie waar de schimmel goed op groeit. De bekers worden vervolgens gevuld met plastic en oesterzwamsporen. Na een maand is het plastic verteerd en het product is klaar voor consumptie. Volgens Katharina Unger van de Universiteit Utrecht smaakt het “ zoet met de geur van anijs of drop.” 

Minder afval

Met de hulp van plastic-etende schimmels kan de tijd die het kost om plastic af te breken worden teruggebracht naar slechts een paar maanden. Daarnaast heeft de schimmels nog twee voordelen. Niet alleen kunnen ze tijdens het opruimen voedselschaarste verminderen, maar sommige kunnen ook gebruikt worden als duurzaam bouwmateriaal.

Bronnen: themindunleashed.com en theeopochtimes.com