None

Microben breken chemicaliën af in huisstof

– apr 29, 2019

Amerikaanse wetenschappers onderzochten de interactie tussen veelvoorkomende chemicaliën en microben in huisstof. Tot hun verassing bleken de microben in staat om de chemicaliën, genaamd ftalaten, af te breken.

Stof vol microben

Ons huis ligt vol stof dat voor een groot deel uit minuscule huidschilfers, vuil en microbenbestaat. De meeste microben zijn afkomstig van onze huid of worden door ons mee naar binnen gebracht. Ftalaten, chemische stoffen die onder andere worden gebruikt in plastic, vinyl en verzorgingsproducten, komen vrij door bijvoorbeeld slijtage aan meubels. Wetenschappers aan de Ohio State University hebben de interactie tussen microben en deze ftalaten onderzocht. 

Eten van ftalaten  

De wetenschappers verzamelden tapijt en stof uit vier verschillende woonhuizen. Deze onderzochten ze bij een hoge luchtvochtigheid, omdat microben dan actiever zijn. Onder deze omstandigheden bleken de microben de ftalaten af te breken. Dit verraste de wetenschappers, omdat dit nog niet eerder is aangetoond. 

Schadelijk

Sommige ftalaten zijn slecht voor de gezondheid. Het lijkt dus alleen maar goed nieuws dat microben deze kunnen afbreken. Toch plaatsen de onderzoekers een kanttekening: bij het afbreken van de chemicaliën produceren sommige microben schadelijke bijproducten. Ook is een omgeving met een hoge luchtvochtigheid niet alleen de ideale broedplaats voor nuttige microben, maar ook voor schadelijke. 

Gezondere leefomgeving

Stof is dus een stuk minder onschuldig dan je misschien dacht. De onderzoekers hopen daarom dat deze nieuwe inzichten in de toekomst zullen leiden tot een gezondere leefomgeving binnenshuis. Een omgeving waarin de bewoners zo min mogelijk aan schadelijke microben en ftalaten worden blootgesteld. 

Bron: ScienceDailypubs.rsc.org