None

Onverwachte variatie huidmicrobioom amfibieën

– apr 2, 2019

De bacteriën in het huidmicrobioom van amfibieën zijn gevarieerder in een gematigd klimaat met strenge winters dan in de tropen. Hoewel de onderzoekers van het Smithsonian Tropical Research Institute aanvankelijk dachten dat het precies andersom zou zijn, blijkt er toch een logische verklaring voor te zijn.

Temperatuur

Hoewel er minder soorten dieren en planten zijn in een kouder klimaat dan in de tropen, blijken de bacteriën op de  amfibieënhuid hier juist diverser te zijn. Een belangrijke reden voor deze hoge diversiteit is het schommelen van de temperatuur  in een gematigd klimaat. In Nederland vriest het in de winter en in de zomer stijgt het kwik boven de 30⁰C. Bij koudbloedige dieren, zoals amfibieën, is de huid ongeveer even warm of koud is als de omgeving. In de zomer gedijen hier andere bacteriën op dan in de winter, waardoor er geen bepaalde soorten gaan domineren. In de tropen is het altijd warm en overheersen snelgroeiende bacteriën. Hierdoor krijgen andere bacteriën geen kans om zich op de amfibieënhuid te vestigen.

Kikkerbillen

Onder amfibieën is de Amerikaanse brulkikker de ideale kandidaat om het huidmicrobioom wereldwijd te onderzoeken. De kikker is overal ter wereld te vinden doordat de kikkerbillen van deze soort vaak op het menu staan.

Wetenschappers hopen met behulp van microben ook een probiotische behandeling voor de amfibieënhuid te ontwikkelen. Zij introduceren dan bepaalde bacteriën op de huid van amfibieën om de dieren van een dodelijke huidziekte te genezen of om deze zelfs te voorkomen. De ziekte wordt veroorzaakt door de chytride-schimmel en is erg besmettelijk.

Bron: ScienceDaily , ResearchGate