None

Hoe een nies je ziek maakt

– feb 21, 2019

Als je iets onder de leden hebt, nies je gemiddeld honderdduizend ziekteverwekkers uit. Wetenschappers onderzoeken hoe besmettelijk deze ziekteverwekkers zijn. Hoe snel word je ziek als er iemand in jouw omgeving niest of hoest?

Als je niest of hoest komen er minuscule druppels vocht met ziekteverwekkers in de lucht terecht. Deze druppels kunnen binnen een seconde vier meter afleggen. Als je verkouden bent, kun je op deze manier gemakkelijk iemand aansteken. In verschillende onderzoeken naar hoe ziek je wordt van een nies van een ander, zoeken wetenschappers onder andere naar strategieën waarmee de verspreiding van ziekteverwekkers via de lucht wordt tegengegaan. Hieronder vallen zowel bacteriën, zoals tuberculose, als virussen, bijvoorbeeld griep. Met behulp van een nieuw instrument kunnen de onderzoekers meer inzicht krijgen in deze ziekteverwekkers.

Op dit moment richt het onderzoek zich op bacteriën. Meerdere factoren kunnen het overleven van uitgehoeste bacteriën beïnvloeden, waaronder luchtvochtigheid en temperatuur. Om dit accuraat te meten, hebben wetenschappers een nieuw instrument bedacht, genaamd CELEBS. Het bestaat uit een kleine kamer, waarin het klimaat kan worden gecontroleerd en aangepast. Op een oppervlak in deze kamer kunnen luchtdruppels met een specifieke grootte en een bekend aantal bacteriën worden aangebracht. Het instrument meet vervolgens hoe lang de bacteriën in leven blijven. Een opvallende bevinding is dat de meeste bacteriën niet dood gaan aan te weinig water, maar aan te veel zout. Als water verdampt, blijft het zout achter. Dit onttrekt vocht uit de bacteriën, waardoor ze uitdrogen.  

Omdat het onderzoek nog niet heeft uitgewezen hoe we helemaal kunnen voorkomen dat je andere mensen ziek maakt met jouw nies of hoest, blijft het nog verstandig om dit niet in je hand te doen. Een papieren zakdoekje gebruiken of niezen in je ellenboog zorgt voor een stuk minder risico op besmetting.

Bron: Science Today