None

Microben gevonden in cv-ketels

– jan 30, 2019

De meeste microben kunnen temperaturen boven de 60⁰C niet overleven. Ondanks het kokendhete water in cv-ketels van Amerikaanse gezinnen, zijn hier toch microben aangetroffen. Onderzoekers hebben microben gevonden die normaal gesproken alleen in heetwaterbronnen voorkomen. In een groot deel van de cv-ketels blijkt Thermus scotoductus zich prima thuis te voelen.

Wetenschappers van Penn State Astrobiology Research Center en NASA Pennsylvania Space Grant Consortium hebben onderzoek gedaan naar microben in Amerikaanse woonhuizen. Geïnteresseerde burgers uit alle vijftig staten hebben watermonsters opgestuurd. In de helft van de monsters bleken microben voor te komen, waaronder Thermus scotoductus. 

Thermus scotoductus is een zogenaamde extremofiel. Deze organismen gedijen onder extreme omstandigheden, zoals een kokende heetwaterbron. Het water in de cv-ketel vormt de ideale omgeving voor dit organisme. De hoge temperaturen en de lage hoeveelheid voedingsstoffen, vormen de ideale omgeving voor Thermus scotoductus. Toch zijn dit niet de enige omstandigheden die de microben trotseren. Doordat de microbe ook bij koudere temperaturen kan overleven, kan hij zich zo van de ene naar de andere heetwaterbron verplaatsen. De microbe kan dan ook vanaf de cv-ketel in het huis uit de kraan komen. Het is dan ook maar goed dat je van deze extremofiele microben niet ziek kunt worden. Het is dus veilig om dit kraanwater te drinken.

De wetenschappers willen graag meer te weten komen over welke microben er binnenshuis leven en hoe zij zich verspreiden, omdat hier erg weinig over bekend is. Daarnaast willen zij weten hoe bepaalde microben in de eerste instantie het huis binnenkomen. Extremofielen bevinden zich blijkbaar niet alleen in de natuur, maar ook in een doorsnee huis. Misschien leven ze ook wel in jouw eigen cv-ketel hier in Nederland.  

Bron: Phys