None

Bacteriën verbeteren groei woestijnplanten

– jan 21, 2019

Wetenschappers hebben ontdekt dat rhizobacteriën woestijnplanten helpen te overleven in extreme droge en zoute omstandigheden. Dit kan in de toekomst mogelijk een hogere opbrengst aan woestijngewassen opleveren.

Droogte

En dat is hard nodig. Wereldwijd wordt meer dan vijftig procent van de mislukte oogsten veroorzaakt door zout, droogte, extreme temperaturen, straling en een tekort aan voedingsstoffen. Door de opwarming van de aarde zullen extreme weersomstandigheden steeds vaker voorkomen. Oogsten zullen hierdoor vaker mislukken. 

Extreme omstandigheden

Woestijnplanten moeten zich al aanpassen aan de hitte, droogte, tekort aan voedingsstoffen en de zoute grond. Toch groeien ook hier planten, en die hebben een oplossing gevonden om te overleven onder deze extreme omstandigheden. Rhizobacteriën op de wortels voorzien de planten van voedingsstoffen, waaronder stikstof, fosfaat en zink, in ruil voor suikers. Nu blijkt het dat een aantal van deze rhizobacteriën ervoor kan zorgen dat planten beter bestand zijn tegen zout.

Groeiende planten

Wetenschappers in Saoedi-Arabië hebben meerdere rhizobacteriën getest op de modelplant Arabidopsis thaliana. De resultaten waren zeer positief. Door een van de bacteriesoorten (C. gilardii) groeiden de planten zelfs bijna twee keer zo hoog. Daarnaast bevorderen de bacteriën ook de wortelgroei, waardoor water beter wordt opgenomen. 

Opbrengst verbeteren

Bij voedselgewassen die door de mens geplant zijn, groeien meestal minder efficiënte rhizobacteriën bij de wortels. Door de effectievere bacteriën toe te voegen, kunnen ook deze planten gedeeltelijk beschermt worden tegen extreme weersomstandigheden. Het gebruik van specifieke rhizobacteriën kan in de toekomst een duurzame optie zijn om de opbrengst van plantengewassen te verbeteren. 

Bron: PLOS