None

Micropia wint de James Lind Prijs 2018 met de Nationale Gids

De gids van probiotica met een bewezen effect is uitgeroepen tot beste toepassing – nov 23, 2018

Tijdens het NPN-symposium op 22 november heeft De Nationale Gids van klinisch bewezen probiotica bij antibioticagebruik de James Lind Prijs in de categorie toepassing gewonnen. De prijs is een erkenning voor de meest waardevolle toepassing in de praktijk van micronutriënten, voedingsstoffen waarvan je minder dan een gram per dag nodig hebt. De gids, een initiatief van Micropia en TNO, geeft een overzicht van klinisch bewezen probiotica die samen met antibiotica kunnen worden gebruikt om zo antibiotica-geassocieerde diarree te voorkomen.

Gekozen door vakjury en publiek

Naast dit onderzoek , dat werd uitgevoerd door Remco Kort, Micropia-hoogleraar verbonden aan de VU, werden nog twee andere onderzoeken genomineerd in de categorie toepassingen. De uitslag werd voor de helft bepaald door de individuele stemmen van een vijfkoppige jury en voor de helft door het publiek, dat tot 22 november zijn stem kon uitbrengen. De Nationale Gids werd op basis hiervan als winnaar aangewezen. Aan de prijs is een bedrag ter waarde van € 5.000,- verbonden. Met dit bedrag wil Remco Kort met Micropia een citizen science onderzoek  in gang zetten naar effecten van probiotica en gefermenteerde voeding  op onze gezondheid.

‘Bij uitstek relevant voor praktijk’

De voorzitter van de jury, Prof. dr. Renger Witkamp, hoogleraar voeding en farmacologie aan Wageningen University & Research, prees de onderzoekers: ‘De winnaar in de categorie toepassing, de praktische gids voor probiotica, slaat een mooie brug tussen wetenschap en praktijk. Dit kan helpen om de bekendheid over het nut van probiotica bij antibioticagebruik bij artsen te vergroten. Het goede overzicht is bij uitstek relevant voor praktijk.’

Micropia_wint_de_James_Lind_Prijs_2018_1920x1080.jpg

Brug tussen wetenschap en publiek

Micropia wil een breed publiek informeren over het belang en de mogelijkheden van microben voor mensen en natuur. Hiervoor zijn onder meer ieder jaar verschillende routes te lopen. Op dit moment kun je in het museum meer te weten komen over antibiotica, waarom bacteriën ongevoelig worden voor deze medicijnen en wat je hiertegen kan doen. Volg hiervoor de route Een knokpartij in je lijf. 

James Lind Prijs

De prijs wordt uitgereikt om onderzoek en toepassing die gezondheidswinst voor de samenleving opleveren te stimuleren. De prijs is door NPN (Natuur- en gezondheidsProducten Nederland) in het leven geroepen om meer aandacht te vestigen op onze huidige kennis door wetenschappelijk onderzoek en succesvolle toepassingen. De prijs is vernoemd naar de scheepschirurgijn James Lind die in 1747 scheurbuik aan boord van schepen wist te voorkomen en aantoonde dat zeelieden ziek werden en dood gingen aan een vitamine C-tekort. De prijs is dit jaar voor het eerst toegekend.