None

De permanente impact van antibiotica

– nov 5, 2018

Antibioticagebruik blijkt een permanent nadelig effect te hebben op onze diversiteit aan darmbacteriën. Zelfs zes maanden na de antibioticakuur mist het darmstelsel nog een aantal essentiële darmbacteriesoorten.

Schieten met hagel

Antibiotica wordt al bijna een eeuw op grote schaal ingezet om bacteriële infecties te genezen. Vaak is niet duidelijk welke specifieke bacteriesoort de ziekteverwekker is, waardoor er met een cocktail van verschillende soorten antibiotica als het ware met hagel wordt geschoten. Deze cocktail doodt naast de slechtaardige, echter ook de vele goedaardige bacteriën. De biljoenen bacteriën in je darmen, je zogenaamde darmicrobiota, beïnvloeden op verschillende manieren je gezondheid, waaronder je immuunsysteem en spijsvertering. Antibiotica kunnen de samenstelling en functie van de darmmicrobiota veranderen. Onderzoek wijst uit dat een rijke darmmicrobiota je gezondheid bevordert en chronische ziekten helpt voorkomen. Een lage diversiteit is dan ook een kenmerk van verschillende aandoeningen, waaronder obesitas, diabetes, astma en chronische darmontstekingen. 

Volledige uitroeiing

Een internationaal team van onderzoekers uit Denemarken, China en Duitsland onderzocht de impact van antibiotica op de darmmicrobiota, met verontrustende resultaten als uitkomt. Twaalf gezonde mannen kregen een vierdaagse kuur met drie breedspectrum, zogenaamde "last-resort"-antibiotica toegediend. De cocktail van deze drie antibiotica was ontworpen om de werkelijke behandelingen op de intensive care na te bootsen. De kuur veroorzaakte een bijna volledige uitroeiing van de darmbacteriën. Het duurde vervolgens zes maanden voordat de bacteriën weer enigszins terugkeerden op hun oorspronkelijke niveau. Na de zes maanden ontbraken er echter nog steeds negen essentiële soorten, en hadden een paar nieuwe en mogelijk ongewenste bacteriesoorten de darm gekoloniseerd.

Permanente impact

"Onze bevindingen suggereren dat blootstelling aan breedspectrumantibiotica de diversiteit van het intestinale bacteriële ecosysteem kan verdunnen. Antibiotica kunnen een zegen zijn voor het behoud van de menselijke gezondheid, maar mogen alleen worden gebruikt op basis van duidelijk bewijs voor een bacteriële oorzaak van de infectie", aldus professor Oluf Pedersen, een van de hoofdauteurs van het onderzoek. "In dit geval is het goed dat we onze darmmicrobiota kunnen regenereren, wat belangrijk is voor onze algemene gezondheid. Het probleem zit hem echter in het mogelijk permanente verlies van nuttige bacteriën na meerdere blootstellingen aan antibiotica tijdens ons leven. Er zijn aanwijzingen dat de westerse bevolking een aanzienlijk lagere diversiteit aan darmbacteriën heeft dan inheemse stammen in bepaalde delen van Afrika en het Amazonewoud. Een mogelijke verklaring hiervoor is ons wijdverbreide gebruik van antibiotica."

Bron:  Nature