None

Mysterieus algengeluid kan bedreiging koraalrif voorspellen

– okt 22, 2018

Wetenschappers hebben de bron gevonden van een mysterieus rinkelend geluid in en rondom koraalriffen: algen die ‘lawaaierige’ gasbellen produceren. Door deze ontdekking kunnen natuurbeschermers in de toekomst de gezondheid van de koraalriffen beoordelen zonder kostbare en tijdrovende visuele onderzoeken uit te voeren.

Rinkelende bubbels

Geluiden van het water en de koraalbewoners maken koraalriffen lawaaierige plekken. In een eerdere studie werd een duidelijk maar onbekend geluid ontdekt dat kon worden gekoppeld aan een overvloed aan algen. Met behulp van de Hawaiiaanse algensoort Salicornia gracilaria hebben onderzoekers van het US Naval Undersea Warfare Centre nu ontdekt hoe algen dit geluid precies maken. Het rinkelende geluid ontstaat bij het vrijkomen van zuurstof en stikstof tijdens de fotosynthese van de alg. Zodra deze gassen in het water een bubbeltje vormen, ontstaan er kleine bewegingen. Deze microscopisch kleine bewegingen van alle algen samen zorgen voor het hoorbare geluid in en rondom het koraalrif. 

Bedreigd

Overbevissing, vervuiling en opwarming van de oceanen door klimaatverandering hebben geleid tot de vernietiging van koraalriffen over de hele wereld. Een schadelijk neveneffect is de toename van algen die het koraal verstikken en voorkomen dat nuttige bacteriën het rif bereiken. Een grote hoeveelheid algen rondom een koraalrif is dus een indicator voor een bedreigd koraalrif. Het visueel bepalen van variaties in algengroei is echter een tijdrovend en duur proces. In de toekomst zou deze geluidstechniek het voor natuurbeschermers mogelijk maken om de verspreiding van algen goedkoop en gemakkelijk te volgen, en zo bedreigde riffen te redden.

Bron: PLOS