None

Eerste bewijs werkzaamheid probiotica bij botontkalking

– jul 26, 2018

Voor het eerst is aangetoond dat probiotica een positief effect kan hebben op je botten. Onderzoekers van de Universiteit van Göteborg hebben wetenschappelijk bewezen dat een voedingssupplement met bacteriën de snelheid van botontkalking met de helft kan verminderen.

Botontkalking

Osteoporose, in de volksmond botontkalking, is het poreus worden van de botten. Het gevolg is dat botten sneller en bij minder druk breken. Vooral vrouwen boven de 75 hebben hier last van. Bij deze groep worden cellen die gespecialiseerd zijn in ontstekingen aangezet tot botafbraak. Het precieze mechanisme dat schuil gaat achter osteoporose is echter nog onduidelijk. Er bestaat effectieve medicatie, maar vaak is er eerst een botbreuk nodig voordat men de diagnose osteoporose krijgt. Preventieve middelen zijn dus meer dan welkom.

Probiotica

Eerder onderzoek bij muizen toonde aan dat de bacterie Lactobacillus reuteri een ontstekingsremmende werking heeft. Reden genoeg voor de Zweedse medische onderzoekers om deze bacterie, die van nature in de darmen voorkomt, in te zetten tegen botontkalking. Dit deden ze in de vorm van probiotica, oftewel; levende micro-organismen die, wanneer de hoeveelheid toereikend is, de gezondheid bevordert. De meeste mensen kennen probiotica in de vorm van zuivelproducten.

Dubbelblind gerandomiseerd

Aan het onderzoek deed een groep van 70 vrouwen tussen de 75 en 80 jaar met broze botten mee. Zij werden willekeurig onderverdeeld in twee groepen. De eerste, zogenaamde experimentele groep kreeg een poeder met Lactobacillus reuteri. De tweede groep kreeg een placebo; een poeder zonder de bacterie. Ook de onderzoekers wisten niet wie de placebo kreeg, en wie het poeder met de bacterie. Dit heet een dubbelblind gerandomiseerd onderzoek en is de gouden standaard in medisch onderzoek. Een jaar later, na dagelijks gebruik van het placebo of poeder met Lactobacillus reuteri, bleken de botten van de experimentele groep de helft minder poreus dan die van de placebogroep.

Geen verband

Het aantonen dat probiotica werken is vaak lastig, aangezien het meeste onderzoek retrospectief is. Dan kijken onderzoekers terug in tijd of er een verband bestaat tussen, in dit geval, probiotica en minder poreuze botten. Met zo’n onderzoek kan geen oorzaak (causaliteit) worden aangetoond, wel een samenhang (correlatie). Alleen met toevoeging van een controlegroep kan er een oorzakelijkheid worden aangetoond. Dat is precies wat de onderzoekers deden. Daarnaast vertoonden de deelnemers uit de experimentele groep geen bijeffecten.

Voordat er harde conclusies getrokken kunnen worden, zal de probiotica met Lactobacillus reuteri op nog meer mensen getest moeten worden. Wel laat dit onderzoek zien dat probiotica een mogelijke manier is om osteoporose tegen te gaan.

Bron:  JIM